Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Zágontól-Csíkdánfalváig

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségben Kovászna Megye Tanácsával,  Magyarország  Főkonzulátusa Csíkszeredával és Zágon Művelődési Házával a Nagy Anna festőművészeti utazása szülőföldje táján, Zágontól-Csíkdánfalváig című kiállítására várja az érdeklődőket a zágoni Szentkereszty-Mikes kúriába november 9-én, délután 5 órai kezdettel.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy számára rendkívül fontos, hogy képzőművészeti események ne csupán a megyeszékhelyeken és a képzőművészek által nagyon elismert és frekventált helyszíneken jelenjen meg, hanem olyan vidékeken is, amelyek inspirálták alkotásaikat, és amelyek számos nemzetpolitikai és helytörténeti értékkel rendelkeznek.

A regionális értékek megjelenése a helyszíneken is egy különleges képzőművészeti dinamika megteremtését eredményezi. A portrék és falusi életképek révén a közösségi tudat és a múlt iránti elköteleződés is erősödik.

 Nagy Anna festőművész  1965-70 között egyetemi tanulmányainak utolsó évében kereste szakdolgozata témáját, amelyhez számára a székely falu világa, a tájak, a mesterségek és a hely emberek jelentették az inspirációt.

A helyiek vendégszeretete, autentikus léte, a helyi táj, a porták, a falu lakói képzőművészeti világának középpontjába álltak, amihez későbbi munkái során is visszakanyarodott monumentális olaj- és pasztellképein.

A jelen anyag, tus-, szén-, aquarell és guasche technikával zágoni és háromszéki tájakat és portrékat mutat be, keresetlen egyszerűséggel, ugyanakkor nagyon inspiratívan empatikusan. Könnyedebb és drámaibb darabok váltják egymást ritmikusan visszavezetve a 65-ös évek hangulatába, a székely lét szigorú, ugyanakkor humorral és közösségi érzéssel átitatott hamisítatlan világába.

Életrajza

Nagy Anna 1943-ban született Kolozsváron. Munkássága nem csupán festőművészként, hanem grafikusként és költőként is kiemelkedett. Tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet festészeti szakán végezte Kádár Tibor és Petru Feier művésztanárok vezetésével 1960 és 1966 között. Ráadásul édesapjától, Abodi Nagy Bélától ismerkedett meg a freskófestészet fortélyaival. A képzőművészeti pályájának korai szakaszában hosszú tanulmányúton vett részt Székelyföldön.

 Művészeti pályájának kezdetén először 1966-ban mutatkozott be a kolozsvári tartományi kiállításon, és ezt követően 1988-ig rendszeresen részt vett az éves tartományi tárlatokon. Kolozsváron, Bukarestben, Tordán, Konstancán és Tulceán számos csoportkiállításon vett részt. Bukarestben több állami kiállításon és festészeti Biennálén vett részt, valamint Berlinben és Moszkvában is bemutatta alkotásait nemzetközi képzőművészeti kiállításokon. 1974-ben egyéni kiállítást rendezett Kolozsváron az Unió Galériában. 1984-ben a bukaresti országos kiállításon első díjat nyert "Nyár" című nagyméretű kompozíciójával.

1976 és 1988 között a Romániai Képzőművészek Szövetsége Kolozsvári Fiókjának tagja volt. Tanított rajzot, festészetet és művészettörténetet a kolozsvári Pedagógiai Intézetben (1966–1968), valamint több magyar nyelvű líceumban (1968–1988). 1988-ban férjével, Andonis Papadopoulos festőművésszel és lányával Athénba költöztek, ahol folytatta művészi tevékenységét, és több egyéni kiállítást rendezett a görög fővárosban (1990, 1992, 1993, 1996). 2009 óta Budapesten él családjával. 2018-ban részt vett a kolozsvári Művészeti Múzeum "Vlahuţă 63. – Kolozsvári képzőművészek műtermei" című csoportkiállításán, majd 2019-ben a kolozsvári Quadro Galéria kiállításán és aukcióján állított ki. Legkedveltebb festészeti témái a portrék és többalakos kompozíciók.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások


A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egy (tér)kép többet mond ezer szónál – Térképek a világról 2023-ban címmel rendez nyilvános előadást Kolozsváron december 5-én 18 órakor a Belvedere szállodában. Az előadó dr. Szűcs Ádám Imre jogász, diplomata, kutatótanár.

December 4-én, hétfőn 19 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Havi Dráma koprodukciójaként létrejött Ványa és Ő című előadást láthatják Patkó Éva rendezésében. Az elsőéves magiszteri színészosztály december 5-én és 7-én, kedden és csütörtökön 19 órától adja elő a Köteles utcában ex-terápia című mozgás-színházi előadását Fehér Ferenc rendezésében.

A Yogyakarta-i Művészeti Intézet által meghirdetett 'Jogja International Student Photography and Film Competiton 2023' címet viselő pályázaton öt marosvásárhelyi fotó-film-média szakos hallgató alkotása részesült elismerésben.

Nagy formátumú előadóművészekkel érkezik a december. Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művésszel, valamint Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művésszel is találkozhatnak az Aradi Kamaraszínház nézői. A Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig együtt hangolódunk a karácsonyra.

Tótékkal, Napraforgóval, Iráni konferenciával és számos vendégelőadással várja az év utolsó hónapjában közönségét, az esztendőt pedig a Chicagóval búcsúztatja a sepsiszentgyörgyi színház. 

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nézői közül többen is érdeklődtek a társulat korábbi években bemutatott, de még nem mindenki által látott előadásai iránt, ezért a színház vezetősége tervbe vette néhány ilyen produkció felújítását. Elsőként Örkény István Tóték című darabja kerül műsorra, melynek 2021 novemberében volt a bemutatója Bocsárdi László rendezésében.

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből Eötvös Péter írt Valuska címmel operát, amit 2023. december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A szerző az Operaház felkérésére írt, első magyar nyelvű tragikomikus groteszkjének főszerepeit Haja Zsolt, Miksch Adrienn, Szabóki Tünde és Hábetler András alakítják, az ősbemutató rendezője Varga Bence, vezényel Szennai Kálmán.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben idei művészettörténeti konferenciáján, a 170. évforduló alkalmából, a születésnapos Pákei Lajosról is megemlékeznek. A rendezvény november 24–26. között zajlik Kolozsváron, a részletes program a címre kattintva olvasható.

Nagyszabású ünnepség keretében adták át csütörtökön, november 23-án a felújított válaszúti kastélyt. A Bánffyak losonci ágához tartozó báró Bánffy Ádám (1847–1887) ízlését tükröző, külsejében neobarokk, belső kialakítását tekintve neoreneszánsz stílusú kastély felújítására 12 millió eurót áldozott a tulajdonos, a Kolozs megyei önkormányzat.

A marosvásárhelyi Ariel Színház szeretettel várja közönségét a Hókirálynő című, 5 éven felülieknek ajánlott gyerekelőadás bemutatójára december 2-án, szombaton 18:00 órától a Nyomda utca 4. szám alá.

Holnap-estek címmel két rendezvény zajlik november végén Nagyváradon. November 23-án, csütörtökön 18 órától Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban címmel beszélgetést tartanak a Szigligeti színház páholyelőcsarnokában. November 29-én, szerdán 18 órától Térey Jánosról Antal Balázs tart előadást, a Léda-házban.

Magyarországi és erdélyi egyházüldözés a hosszú hatvanas években címmel tudományos és pedagógiai programot bemutató estet tartanak, továbbá megnyitják a Küzdelem a lelkekért. Egyházi közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években (1958–1973) című kiállítást Kolozsváron, november 27-én, hétfőn 17,30 órától a ferences rendház refektóriumában. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem immár kilencedik alkalommal szervezi meg a Színházi Iskolák Találkozóját 2023. november 17–27. között. A nemzetközi eseményen 17 hazai és külföldi intézmény vesz részt.

A szimbolikus összegű belépődíj egy jótékony célt szolgál: a szervezők ezúttal a krónikus beteg gyermekeknek élményterápiás táborokat szervező Yuppi Tábormozgalom Egyesület támogatását tűzték ki célul.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy egy igazán különleges hangulatú zenés irodalmi estre hívja mindazokat, akik kikapcsolódásra vágynak 2023. november 23-án Háromszék fővárosában.