Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Zágontól-Csíkdánfalváig

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségben Kovászna Megye Tanácsával,  Magyarország  Főkonzulátusa Csíkszeredával és Zágon Művelődési Házával a Nagy Anna festőművészeti utazása szülőföldje táján, Zágontól-Csíkdánfalváig című kiállítására várja az érdeklődőket a zágoni Szentkereszty-Mikes kúriába november 9-én, délután 5 órai kezdettel.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy számára rendkívül fontos, hogy képzőművészeti események ne csupán a megyeszékhelyeken és a képzőművészek által nagyon elismert és frekventált helyszíneken jelenjen meg, hanem olyan vidékeken is, amelyek inspirálták alkotásaikat, és amelyek számos nemzetpolitikai és helytörténeti értékkel rendelkeznek.

A regionális értékek megjelenése a helyszíneken is egy különleges képzőművészeti dinamika megteremtését eredményezi. A portrék és falusi életképek révén a közösségi tudat és a múlt iránti elköteleződés is erősödik.

 Nagy Anna festőművész  1965-70 között egyetemi tanulmányainak utolsó évében kereste szakdolgozata témáját, amelyhez számára a székely falu világa, a tájak, a mesterségek és a hely emberek jelentették az inspirációt.

A helyiek vendégszeretete, autentikus léte, a helyi táj, a porták, a falu lakói képzőművészeti világának középpontjába álltak, amihez későbbi munkái során is visszakanyarodott monumentális olaj- és pasztellképein.

A jelen anyag, tus-, szén-, aquarell és guasche technikával zágoni és háromszéki tájakat és portrékat mutat be, keresetlen egyszerűséggel, ugyanakkor nagyon inspiratívan empatikusan. Könnyedebb és drámaibb darabok váltják egymást ritmikusan visszavezetve a 65-ös évek hangulatába, a székely lét szigorú, ugyanakkor humorral és közösségi érzéssel átitatott hamisítatlan világába.

Életrajza

Nagy Anna 1943-ban született Kolozsváron. Munkássága nem csupán festőművészként, hanem grafikusként és költőként is kiemelkedett. Tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet festészeti szakán végezte Kádár Tibor és Petru Feier művésztanárok vezetésével 1960 és 1966 között. Ráadásul édesapjától, Abodi Nagy Bélától ismerkedett meg a freskófestészet fortélyaival. A képzőművészeti pályájának korai szakaszában hosszú tanulmányúton vett részt Székelyföldön.

 Művészeti pályájának kezdetén először 1966-ban mutatkozott be a kolozsvári tartományi kiállításon, és ezt követően 1988-ig rendszeresen részt vett az éves tartományi tárlatokon. Kolozsváron, Bukarestben, Tordán, Konstancán és Tulceán számos csoportkiállításon vett részt. Bukarestben több állami kiállításon és festészeti Biennálén vett részt, valamint Berlinben és Moszkvában is bemutatta alkotásait nemzetközi képzőművészeti kiállításokon. 1974-ben egyéni kiállítást rendezett Kolozsváron az Unió Galériában. 1984-ben a bukaresti országos kiállításon első díjat nyert "Nyár" című nagyméretű kompozíciójával.

1976 és 1988 között a Romániai Képzőművészek Szövetsége Kolozsvári Fiókjának tagja volt. Tanított rajzot, festészetet és művészettörténetet a kolozsvári Pedagógiai Intézetben (1966–1968), valamint több magyar nyelvű líceumban (1968–1988). 1988-ban férjével, Andonis Papadopoulos festőművésszel és lányával Athénba költöztek, ahol folytatta művészi tevékenységét, és több egyéni kiállítást rendezett a görög fővárosban (1990, 1992, 1993, 1996). 2009 óta Budapesten él családjával. 2018-ban részt vett a kolozsvári Művészeti Múzeum "Vlahuţă 63. – Kolozsvári képzőművészek műtermei" című csoportkiállításán, majd 2019-ben a kolozsvári Quadro Galéria kiállításán és aukcióján állított ki. Legkedveltebb festészeti témái a portrék és többalakos kompozíciók.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Művelődés szerkesztősége áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kíván minden olvasójának, munkatársának és támogatójának.

„Idei díjazottunk abból a faluból jön, ahol az 1950-es évek mindössze két tanévét kivéve egy másik fajta önkény miatt soha nem volt, mert nem lehetett magyar nyelvű oktatás – intézményes keretek között legalábbis. És ahonnan idei díjazottunk mégis elindult. Előbb Csíkba, vissza ősei földjére – hogy ősei nyelvén tanuljon. S onnan fel, ide, Kolozsvárra – hogy esment ősei nyelvén tanuljon – tovább” – hangzott el a Művelődés folyóirat díjátadó gáláján, amelyet december 14-én Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban tartottak.

A folyóirat ismeretterjesztő, nagyobb lélegzetű írásaiból válogatott gyűjtemény akár remek karácsonyi ajándék is lehet, amelyet olvasóink most kedvezményes áron vásárolhatnak meg.

December 15–31. között a Hókirálynő című előadást játssza a marosvásárhelyi Ariel Színház. december 22-én pedig indul a Varázsdoboz című jubileumi beszélgetéssorozat.

December 16-án, szombaton 17 órakor kezdődik a Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon elnevezésű sorozat második rendezvénye nagyváradi Léda-házban. A beszélgetés címe: Megbontani a hallgatás falát. Az Ellenpontok nagyváradi szamizdat folyóirat története.

A kolozsvári Operettissimo együttes rendkívüli karácsonyi gálakoncertre várja a közönséget december 15-én, 18 órától a bágyoni kultúrotthonba. Az ünnepi hangulatot előidéző produkció a Zenei utazások Várfalván című projekt negyedik állomása. Az eseményen a legszebb musical- és operett-betétdalok mellett meghitt, karácsonyi énekek is felcsendülnek majd. 


December 15-én, pénteken este 6 órakor a nagyváradi Léda-házban Kovács Edward tart előadást Simon Balázs költő életútjáról és költői pályájának alakulásáról.

December 16-án, szombaton este 20 órakor az Aradi Kamaraszínház legújabb saját produkcióját láthatják az érdeklődők a Bábszínház termében. Az amerikai John Blondell úttörő rendezésében Shakespeare Hamletje egy avantgárd klasszikusként elevenedik meg a színpadon. Az előadás magyar, román és angol nyelven játszódik, magyar és román anyanyelvű színészekkel Aradról, Szegedről és Resicabányáról. Az előadás az Aradi Kamaraszínház, a Szegedi Pinceszínház és a resicabányai Nyugati Színház közös produkciója.

 

December 10-én, vasárnap 18.15-kor nyitják meg Kolozsváron a Klezmer hangok Erdélyben című kiállítást a Muzeonban, a Virgil Fulicea utca 3. szám alatt. A kiállítás interaktív lesz, és Beth Silver csellóművész élőzenét ad elő Max Eisikovits Máramarosból gyűjtött zsidó darabjai alapján.

 

Máté Istvánnak a Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent, Szolgálatban Kalotaszegen. Lelkipásztori életstratégiák és életpályák a Kalotaszegi Református Egyházmegyében című könyvét mutatják be december 8-án 19 órakor a kolozsvári Vallásszabadság Házában, a Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút) 14. szám alatt. A könyvet bemutatja: Kiss Dénes és Peti Lehel. A kötetbemutatót a Vallás és egyház a változó társadalomban című konferencia keretében tartják.

 

Ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a zabolai Mikes kastély, december 9-én, 10 és 17 óra között szeretettel várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral.

2023. dec. 12-én kedden 18 órakor, születésének 150. évfordulóján gróf Bánffy Miklósra emlékeznek dr. Gaal György irodalom- és művelődéstörténész Gróf Bánffy Miklós útja a politikától a művészetekig című, vetített képes előadásával. A rendezvényt az EME Napoca/Jókai u. 2–4. szám alatti székházának előadótermében tartják, az est házigazdája Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A téli ünnepek alkalmából színházi ajándékutalványokat kínál fel előadásai iránt érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A vásárlók ezúttal is kétszeri vagy négyszeri belépésre szóló ajándékutalványok közül választhatnak, de mindkét típusú utalványból prózai és zenés színházi előadásra szóló változat is kapható az előadások jegyárai függvényében. Érdeklődni, utalványokat vásárolni a sepsiszentgyörgyi Városi Szervezőirodában lehet.

 

Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás Budapesten december 9-én 18 órakor a Pesti Vigadóban. Köszöntőbeszédet mond Lánszki Gerő államtitkár, ünnepi beszédet mond Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora.