Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

XIV. Székelyföld Napok és a fotóművészet ünnepe Sepsiszentgyörgyön

Október 5. és 15. között Hargita, Kovászna és Maros megyék tanácsai és a hozzájuk tartozó kulturális intézmények 14. alkalommal szervezik meg a Székelyföld Napokat, amelynek idei mottója „Jövőnk a kultúra”. Az idei rendezvénysorozat arra a kulturális örökségre kíván rávilágítani, amelyet elődeink hagyományoztak ránk, s amely - a felnövekvő nemzedék számára is - biztonságos alapként szolgál. 

 

 

Kovászna megye programkínálata a XIV.  Székelyföld Napokon

 

Kovászna megyében 20 településen 22 eseményre kerül sor. Ezen kívül három programmal gazdagítjuk Hargita megye programjait, illetve három, más megyebeli eseményt hoznak el ők is háromszéki közönségnek. A Kovászna Megyei Művelődési Központ az előző évekhez hasonlóan, idén is fontosnak tartja olyan kisebb településekre eljuttatni kulturális programokat, amelyeken az év nagy részében kevésbé pezsgő a kulturális élet. A Háromszék Táncegyüttes Élni fogunk szabadon című előadását is kifejezetten vidéki környezetbe visszük el: október 10-én Bodokon, 11-én Gelencén, 12-én Zabolán és 13-án Vargyason tekinthetik meg az érdeklődők. A belépés mind a négy helyszínen ingyenes! 

Idén először, a Székelyföld Napok programjaként/részeként valósul meg a XI. Erdővidéki Régizene Találkozó is (október 14), amelynek keretében a házigazda Kájoni Consort Régizene Együttes vendégül látja a nagykárolyi Carmina Renascentia Régizene Együttest. 

 

A Székelyföld Napok teljes programkínálata a www.szekelyfoldnapok.ro weboldalon érhető el. 

 

3.Visor – Székelyföldi Fotófesztivál

 

A vidéki programpontok mellett, a Székelyföld Napoknak idén is lesznek kiemelt rendezvényei: Kovászna megyében immáron harmadik alkalommal kerül sor a Visor – Székelyföldi Fotófesztiválra – számolt be Vargyasi Levente filmes-fotográfus, a 2023. szeptember 28-án tartott sajtótájékoztatón. 

 

A fesztivál - amely kapcsolódási felületet biztosít a műkedvelő és hivatásos fotó(sok) találkozásának, a helyi és a nemzetközi fotográfusok bemutatkozásának és együttműködésének - október 6-án kezdődik és 14-én ér véget. 

Jövő pénteken, október 6-án, a KMMK a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérrel közös szervezésben mutatja be Ujj Zsuzsi fotós, perfomer, dalszerző és előadóművész „Nekem a szárnyam már senki sem szegheti”című kiállítását. 

A szombati programkínálat igen színes: délelőtt, Sepsiszentgyörgy főterén, megnyitják a Székelyföldi Fotóklubok Szemléjét, amelyre idén majdnem minden székelyföldi magyar fotóklub benevezett. A 93 fotót bemutató tárlat a központi parkban lesz megtekinthető. 

3. Visor - Székelyföldi Fotófesztivál legújabb, kiemelt eseményére – a Független fotográfusok kiállítására – is szombat délelőtt kerül soramelynek központi témája a fotográfia történetében, annak kezdetei óta jelen levő nők, nemcsak a fényképek szereplőiként, alanyaiként, de azok szerzőiként is.

Október 7-én kerül sor a Székelyföldi fotóklubok fórumára is, de műhelymunkából sem lesz hiány: Feleki István fotóművész, egyetemi tanár – akinek délután a Lábas Házban megnyitják Trans-Paysage című kiállítását - a mozgás-fotózás rejtelmeibe vezeti be a jelentkezőket. A Szakszervezetek Művelődési Házára kivetített Irina Rădulescu és Kelemen Lehel divatfotók is a női test szépségeiről mesélnek majd, de a CT Project – Sculpting sounds koncertje is a vizuális, női érzelemvilágról szól. 

 

Október 10-én Fodor Zsuzsanna Női jégkorong Székelyföldön című vetített-képes tárlatára várják az érdeklődőket, 12-én az esztelneki kultúrházban mutatja be a KépVidék Alkotócsoport az ott készített életképeket. Október 14-én, a fotófesztivál záróakkordjaként, a természetfotósoknak és a műfaj iránt érdeklődőknek szól a Föld Anya titkai nyomábancímet viselő, a Bod Péter Megyei Könyvtárban megszervezett, nyílt konferencia, amelynek meghívottjai neves fotósok: Radisics Milán, Ujjvárosi Zsolt és Kiss Szilveszter. 

 

A műhelymunka és a fórum kivételével minden programpont ingyenes és látogatható az érdeklődők számára. 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások


A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egy (tér)kép többet mond ezer szónál – Térképek a világról 2023-ban címmel rendez nyilvános előadást Kolozsváron december 5-én 18 órakor a Belvedere szállodában. Az előadó dr. Szűcs Ádám Imre jogász, diplomata, kutatótanár.

December 4-én, hétfőn 19 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Havi Dráma koprodukciójaként létrejött Ványa és Ő című előadást láthatják Patkó Éva rendezésében. Az elsőéves magiszteri színészosztály december 5-én és 7-én, kedden és csütörtökön 19 órától adja elő a Köteles utcában ex-terápia című mozgás-színházi előadását Fehér Ferenc rendezésében.

A Yogyakarta-i Művészeti Intézet által meghirdetett 'Jogja International Student Photography and Film Competiton 2023' címet viselő pályázaton öt marosvásárhelyi fotó-film-média szakos hallgató alkotása részesült elismerésben.

Nagy formátumú előadóművészekkel érkezik a december. Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művésszel, valamint Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művésszel is találkozhatnak az Aradi Kamaraszínház nézői. A Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig együtt hangolódunk a karácsonyra.

Tótékkal, Napraforgóval, Iráni konferenciával és számos vendégelőadással várja az év utolsó hónapjában közönségét, az esztendőt pedig a Chicagóval búcsúztatja a sepsiszentgyörgyi színház. 

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nézői közül többen is érdeklődtek a társulat korábbi években bemutatott, de még nem mindenki által látott előadásai iránt, ezért a színház vezetősége tervbe vette néhány ilyen produkció felújítását. Elsőként Örkény István Tóték című darabja kerül műsorra, melynek 2021 novemberében volt a bemutatója Bocsárdi László rendezésében.

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből Eötvös Péter írt Valuska címmel operát, amit 2023. december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A szerző az Operaház felkérésére írt, első magyar nyelvű tragikomikus groteszkjének főszerepeit Haja Zsolt, Miksch Adrienn, Szabóki Tünde és Hábetler András alakítják, az ősbemutató rendezője Varga Bence, vezényel Szennai Kálmán.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben idei művészettörténeti konferenciáján, a 170. évforduló alkalmából, a születésnapos Pákei Lajosról is megemlékeznek. A rendezvény november 24–26. között zajlik Kolozsváron, a részletes program a címre kattintva olvasható.

Nagyszabású ünnepség keretében adták át csütörtökön, november 23-án a felújított válaszúti kastélyt. A Bánffyak losonci ágához tartozó báró Bánffy Ádám (1847–1887) ízlését tükröző, külsejében neobarokk, belső kialakítását tekintve neoreneszánsz stílusú kastély felújítására 12 millió eurót áldozott a tulajdonos, a Kolozs megyei önkormányzat.

A marosvásárhelyi Ariel Színház szeretettel várja közönségét a Hókirálynő című, 5 éven felülieknek ajánlott gyerekelőadás bemutatójára december 2-án, szombaton 18:00 órától a Nyomda utca 4. szám alá.

Holnap-estek címmel két rendezvény zajlik november végén Nagyváradon. November 23-án, csütörtökön 18 órától Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban címmel beszélgetést tartanak a Szigligeti színház páholyelőcsarnokában. November 29-én, szerdán 18 órától Térey Jánosról Antal Balázs tart előadást, a Léda-házban.

Magyarországi és erdélyi egyházüldözés a hosszú hatvanas években címmel tudományos és pedagógiai programot bemutató estet tartanak, továbbá megnyitják a Küzdelem a lelkekért. Egyházi közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években (1958–1973) című kiállítást Kolozsváron, november 27-én, hétfőn 17,30 órától a ferences rendház refektóriumában. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem immár kilencedik alkalommal szervezi meg a Színházi Iskolák Találkozóját 2023. november 17–27. között. A nemzetközi eseményen 17 hazai és külföldi intézmény vesz részt.

A szimbolikus összegű belépődíj egy jótékony célt szolgál: a szervezők ezúttal a krónikus beteg gyermekeknek élményterápiás táborokat szervező Yuppi Tábormozgalom Egyesület támogatását tűzték ki célul.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy egy igazán különleges hangulatú zenés irodalmi estre hívja mindazokat, akik kikapcsolódásra vágynak 2023. november 23-án Háromszék fővárosában.