Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Újjászületett a Székely Nemzeti Múzeum

Megnyílt a felújított Székely Nemzeti Múzeum, amely négy év után ismét tárt kapukkal várja látogatóit. Csütörtökön tartották a sepsiszentgyörgyi múzeum újranyitási ünnepségét, délelőtt hazai és magyaroszági meghívottakat, intézményvezetőket, délután a nagyközönséget várták a Kós Károly által megálmodott múzeumépületbe. Az újranyitás iránti érdeklődést mi sem mutatja jobban, mint hogy több százan vettek részt a nagyközönségnek szóló, délutáni nyitóünnepségen.  

 

Szóljon a múzeum az észhez és a szívhez is 

 

„Olyan múzeumot szeretnénk, amely nemcsak az észhez, hanem a szívhez is szól. Amely nemcsak az ide betérő egyéneket, hanem az egész erdélyi magyar közösséget élteti, mégpedig úgy, hogy a velünk egy országban élő polgártársainknak is korrekt nézőponton alapuló élményt és tanulságot nyújtson! Élő múzeumot szeretnénk! Ahol a kiállított műtárgyak tanulsága mellett a szabadidő minőségi eltöltésének is alternatívát kínálunk. Meg kell hálálnunk a közönségnek az érdeklődését és bizalmát amivel sorsunkat követi és szívén viseli” – köszöntötte az egybegyűlteket Vargha Mihály múzeumigazgató, kiemelve, hogy a munka dandárja még hátravan, hiszen a felújított múzeumot olyan tartalommal kell megtölteni, amelynek érvényes üzenete van helybéliek, idelátogatók számára egyaránt.

 

Székelyföld legerősebb kulturális erőtere 

 

„A székely nemzet múzeuma szülőföldünk legerősebb kulturális erőtere. Mi, székelyek pont jó helyen születtünk, pont jó helyen élünk. Őseink jól választottak tájhazát: van Székelyföldnek ugyanis egy sajátos, erőteljes kisugárzása, ami évszázadokon át megtartott, táplált bennünket. Szülőföldünk erőterének az esszenciáját, a székelyföldiséget tudta Kós Károly mesteri módon megragadni, besűríteni ebbe az épületbe. Ezért is érezzük azt, amikor az általa megálmodott múzeumba belépünk, hogy otthonos ez a hely, hogy hazaérkeztünk. Azt érezzük, hogy ez itt több mint egy épület, több mint egy múzeum, több mint egy intézmény. Ez a székely nemzet múzeuma” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ünnepi beszédében. Megköszönte a felelősségteljesen végzett munkát a megyei önkormányzatnál dolgozó, pályázatért felelős kollégáknak, a múzeum munkaközösségének, a tervező és a kivitelező csapatnak, majd arra kérte a jelenlevőket, hogy vigyék jóhírét: újjászületett a Székely Nemzeti Múzeum, jöjjenek el minél többen a székely nemzet múzeumába. 

 

A székely öntudat jövőt építő ereje 

 

„Ez a hely a székely nemzet örökségének, mindennapjainak, életművének, születésének és dicsőségének otthona – és még annál is több: a székelység megmaradásának szentélye. Itt van minden, ami a székely nép múltjában erős volt, jelenében büszke táptalaj, jövőjének építő forrása. Mert bár hajlamosak vagyunk úgy tekinteni egy múzeumra, mint történelmi örökségünk gyűjteményére, a Székely Nemzeti Múzeum ténylegesen is a székely öntudat jövőt építő ereje, ahova nem csupán azért jövünk, hogy megtekintsünk egy-egy történelmi tárgyat vagy megcsodáljuk a híres ágyút, hanem azért is, hogy a múlt viharaiban edzett nemzet erejéből feltöltődjünk, példát merítsünk, hogy megtaláljuk az egyedüli helyes utat – egyénként és közösségként” – hangsúlyozta a délelőtti ünnepségen Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője.  

 

„A Székely Nemzeti Múzeum megléte, megújulása, anyagi és szellemi gyarapodása egyfajta indikátora annak, hogy mi lesz a sorsunk a Kárpát-medencében. Mi ma azzal a reménnyel és erős hittel vagyunk itt, hogy egy élő közösség kiemelkedő jelentőségű művelődési helyszínén járhatunk, ahhoz egy kis téglányit magunk is hozzátehetünk, s nem egy letűnő világ, egy elvesző kultúra utolsó bástyáinak egyikét csodálhatjuk meg. Amíg virágzik ez az intézmény, addig él és virágzik ősi szülőföldjén, Erdélyben is magyar nemzet” – emelte ki L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója.  

Székelyföld összerdélyi feladatokat vállal 

 

„Székelyföld elkezdett magára találni, összerdélyi feladatokat vállalni, és megfogalmazza a székely anyaország kifejezést. (...) Mit jelent az, hogy székely, hol a helye Európában, milyen  feladatokat vállal a Kárpát-medencében, az erdélyi magyar közösség viszonylatában, hogyan kapcsolódik a román államhoz? Ezeket a kérdéseket minden generációnak végig kell gondolnia. Véleményem szerint ennek a szellemi pezsgésnek az eszmei anyahajója kellene legyen a Székely Nemzeti Múzeum, amely kiállításaival, programjaival fogódzkodókat ad a fiatal generációnak, hogy a múlt alakításánál az autentikus gyökerekhez nyúlhasson vissza. Ugyanakkor elmeséli azokat a történeteket, amelyek szükségesek, hogy valóban megtaláljuk otthonunkat ebben a hazában” – fejtette ki köszöntőjében Székely István, az RMDSZ társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöke, aki Kelemen Hunor, a szövetség elnökének üdvözletét tolmácsolta.  

 

A múzeum újranyitásának örömére, dr. Csuhaj Imre, a Magyar Nemzeti Bank elnöki tanácsadója, aki civilként műgyűjtő, helytörténész egy 1848-as szabadságharcos eredeti kardját  adományozta az intézménynek. Ez alkalommal szimbolikus ajándékkal köszönték meg mindazok munkáját, akik nélkül a felújítási munkálatot nem sikerült volna végigvinni. A délelőtti megnyitó ünnepi hangulatát Petrás Mária, Prima Primissima-díjas népdalénekes és zenekara emelte, a délutáni megnyitón közreműködött Dombi Rózsa.   

Új szemléletű, korszerű tárlatok 

A látogatókat a Székely Nemzeti Múzeumban két új szemléletű és a témákat újszerűen tálaló kiállítás várja. A Magyar Géniusz Program által támogatott tárlat, a Géniuszok a hősök mögött a háromszéki önvédelmi harc megszervezését közösségi szempontból vizsgálja. Nemcsak megjeleníti a szabadságharc háromszéki eseményeit, illetve a hadiipar megszervezését, hanem a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti hétköznapi géniuszokat, az önfeláldozó módon megnyilvánuló közösséget, a női szerepeket is kidomborítja. 

 

Az időszakos tárlatok sorába illeszkedik a Mérföldkövek című kiállítás is, amely a múzeumalapítástól napjainkig villant fel egy-egy múzeumtörténeti érdekességet, fontos eseményt, néhány egyedülálló és látványos műtárgy kíséretében. 

 

A Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttese és a hozzátartozó dendrológiai park felújítási munkálatait európai uniós pályázatból és saját költségvetéséből finanszírozta Kovászna Megye Tanácsa. 

 

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája 

2023. október 26. 

 

Fotó: Vargyasi Levente

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Művelődés szerkesztősége áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kíván minden olvasójának, munkatársának és támogatójának.

„Idei díjazottunk abból a faluból jön, ahol az 1950-es évek mindössze két tanévét kivéve egy másik fajta önkény miatt soha nem volt, mert nem lehetett magyar nyelvű oktatás – intézményes keretek között legalábbis. És ahonnan idei díjazottunk mégis elindult. Előbb Csíkba, vissza ősei földjére – hogy ősei nyelvén tanuljon. S onnan fel, ide, Kolozsvárra – hogy esment ősei nyelvén tanuljon – tovább” – hangzott el a Művelődés folyóirat díjátadó gáláján, amelyet december 14-én Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban tartottak.

A folyóirat ismeretterjesztő, nagyobb lélegzetű írásaiból válogatott gyűjtemény akár remek karácsonyi ajándék is lehet, amelyet olvasóink most kedvezményes áron vásárolhatnak meg.

December 15–31. között a Hókirálynő című előadást játssza a marosvásárhelyi Ariel Színház. december 22-én pedig indul a Varázsdoboz című jubileumi beszélgetéssorozat.

December 16-án, szombaton 17 órakor kezdődik a Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon elnevezésű sorozat második rendezvénye nagyváradi Léda-házban. A beszélgetés címe: Megbontani a hallgatás falát. Az Ellenpontok nagyváradi szamizdat folyóirat története.

A kolozsvári Operettissimo együttes rendkívüli karácsonyi gálakoncertre várja a közönséget december 15-én, 18 órától a bágyoni kultúrotthonba. Az ünnepi hangulatot előidéző produkció a Zenei utazások Várfalván című projekt negyedik állomása. Az eseményen a legszebb musical- és operett-betétdalok mellett meghitt, karácsonyi énekek is felcsendülnek majd. 


December 15-én, pénteken este 6 órakor a nagyváradi Léda-házban Kovács Edward tart előadást Simon Balázs költő életútjáról és költői pályájának alakulásáról.

December 16-án, szombaton este 20 órakor az Aradi Kamaraszínház legújabb saját produkcióját láthatják az érdeklődők a Bábszínház termében. Az amerikai John Blondell úttörő rendezésében Shakespeare Hamletje egy avantgárd klasszikusként elevenedik meg a színpadon. Az előadás magyar, román és angol nyelven játszódik, magyar és román anyanyelvű színészekkel Aradról, Szegedről és Resicabányáról. Az előadás az Aradi Kamaraszínház, a Szegedi Pinceszínház és a resicabányai Nyugati Színház közös produkciója.

 

December 10-én, vasárnap 18.15-kor nyitják meg Kolozsváron a Klezmer hangok Erdélyben című kiállítást a Muzeonban, a Virgil Fulicea utca 3. szám alatt. A kiállítás interaktív lesz, és Beth Silver csellóművész élőzenét ad elő Max Eisikovits Máramarosból gyűjtött zsidó darabjai alapján.

 

Máté Istvánnak a Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent, Szolgálatban Kalotaszegen. Lelkipásztori életstratégiák és életpályák a Kalotaszegi Református Egyházmegyében című könyvét mutatják be december 8-án 19 órakor a kolozsvári Vallásszabadság Házában, a Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút) 14. szám alatt. A könyvet bemutatja: Kiss Dénes és Peti Lehel. A kötetbemutatót a Vallás és egyház a változó társadalomban című konferencia keretében tartják.

 

Ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a zabolai Mikes kastély, december 9-én, 10 és 17 óra között szeretettel várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral.

2023. dec. 12-én kedden 18 órakor, születésének 150. évfordulóján gróf Bánffy Miklósra emlékeznek dr. Gaal György irodalom- és művelődéstörténész Gróf Bánffy Miklós útja a politikától a művészetekig című, vetített képes előadásával. A rendezvényt az EME Napoca/Jókai u. 2–4. szám alatti székházának előadótermében tartják, az est házigazdája Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A téli ünnepek alkalmából színházi ajándékutalványokat kínál fel előadásai iránt érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A vásárlók ezúttal is kétszeri vagy négyszeri belépésre szóló ajándékutalványok közül választhatnak, de mindkét típusú utalványból prózai és zenés színházi előadásra szóló változat is kapható az előadások jegyárai függvényében. Érdeklődni, utalványokat vásárolni a sepsiszentgyörgyi Városi Szervezőirodában lehet.

 

Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás Budapesten december 9-én 18 órakor a Pesti Vigadóban. Köszöntőbeszédet mond Lánszki Gerő államtitkár, ünnepi beszédet mond Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora.