Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Társadalmi összefogással jön létre az idei Karácsonyi Vásár

Az idei Karácsonyi Vásárt december 16-23. között tartják Sepsiszentgyörgy Főterén, ahol nyolcvan őstermelő, kereskedő és iparművész kínálja portékáit a karácsonyi ajándékokat beszerezni kívánók számára. A 2023-as rendezvény kulturális programkínálata helyi és brassói művészek, zenekarok, kórusok, művészeti együttesek felajánlásaiból jön létre.

A Kónya Ádám Művelődési Ház „Ajándékozz ünnepváró műsort Karácsonyra” című felhívására számos sepsiszentgyörgyi és brassói művész, művészeti együttes, zenekar és kórus ajánlotta fel műsorösszeállításait a rendezvény programkínálata számára. Ugyanakkor majdnem minden sepsiszentgyörgyi tanügyi intézmény óvodás, kis- és középiskolás csoportjai és kórusainak ünnepváró hangversenyével is gazdagodik a széleskörű társadalmi összefogás eredményeképp létrejövő Karácsonyi Vásár kulturális programja, amelyet a városba látogató érdeklődők december 18. és 23-a között tekinthetnek meg a Főtéren.

A Kónya Ádám Művelődési Ház munkaközössége hálás köszönetét fejezi ki a sepsiszentgyörgyi Zanza együttesnek, Popa Annának, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu színház vezetőjének, Kovács Dalma, Opra Monica, Szabó Anna, Daria Bularca előadóművészeknek, Maksai József karnagynak, a vártemplomi református gyülekezet kórusának és Dénes Előd református lelkipásztornak, a Kincskeresők Néptáncegyüttesnek, a Búzavirág Dalkörnek, a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárdának valamint az Aranyszívek Nyugdíjas Egyesületnek a felajánlott műsorokat. Ugyanakkor a Székely Mikó Kollégium Gimnáziumi és Középiskolai Kórusai, A Mikes Kelemen Líceum diákkórusa, a Plugor Sándor Művészeti Líceum DóReMi kórusa és Canticum Énekegyüttese, a Művészeti Népiskola Pacsirtái, a Constantin Brâncuși Technológiai Líceum, Mihai Viteazul Kollégium, a Nicolae Colan és Ady Endre általános iskolák csoportjai, a Waldorf-tagozat Hoya kórusa is színesíti a programot. A Gulliver, Hófehérke, Árvácska és Csipike napköziotthonok, valamint a Benedek Elek és Hófehérke óvodák csoportjainak ünnepváró előadásai teszik még meghittebbé a karácsonyt megelőző időszak hangulatát.

A szervezők idén egy különleges zenei meglepetéssel is kedveskednek december 22-én este a vásárba látogató közönség számára!

 

A Karácsonyi Vásár programkínálatát tovább színesíti a Wunder Events programsorozata amely december 16-a és december 18-a között zajlik a Gróf Mikó Imre utca 1. szám címen. A különlegesnek ígérkező alkalmakon minden korosztály megtalálja majd a kedvére való programot – ígérik a szervezők. Az érdeklődők december 12-ig a 0729 500 103-as vagy 0746 364 215-ös telefonszámokon, vagy emailen a hello@wunderevents.ro címen jelezhetik részvételi szándékukat.

 

Nincs karácsonyi vásár hagyományos ízek nélkül: a látogatók idén is kedvükre válogathatnak az ünnepváró finom falatok közül a vásár területén felállított lacikonyha kínálatából.

Tavalyi sikere okán a Kónya Ádám Művelődési Ház munkatársai idén is az Angyalposta segítségével juttatják el a legkisebbek leveleit az Angyalnak! A Főtéren található ünnepi fotókeret melletti postaládába december 22-ig dobhatják be a teljes névvel és életkorral ellátott, kézzel írott vagy rajzolt leveleket. Ha a kíváncsi szülők meglesnék az Angyalhoz intézett kívánságokat, legkésőbb december 23-án 15 óráig tehetik meg a művelődési házban.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is lehetőség nyílik a vásárba látogatóknak emlékeik megörökítésére a Főtéren felállított Photo Booth segítségével december 18-tól 23-ig 17:00-19:00 között. Az árkosi Barabás Lovarda idén is biztosítja a lovaglást a legkisebbek számára a vásár időtartama alatt, naponta 16:00 és 18:00 órák között. A Fényfestésre beérkezett rajzokat december 20. és 22. között vetítik a Tamási Áron Színház homlokzatára 18:00-21:00 óra között. A beküldött rajzok díjazására december 22-én kerül sor a Kőszinpadnál.

Az idei Karácsonyi Vásár nem jöhetett volna létre a helyi vállalkozók és cégek támogatása nélkül! A Kónya Ádám Művelődési Ház munkaközössége köszöni a Babi Pékésg, Diószegi Pékség, Choco Pack SRL, Aquaris Veritas SRL., Spicom SRL., Hygea Gyógyszertár, Horváth Services SRL. És a Melinda Kürtőskalács és Lángos vállalkozásnak az önzetlen támogatást!

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kónya Ádám Művelődési Ház

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Művelődés szerkesztősége áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kíván minden olvasójának, munkatársának és támogatójának.

„Idei díjazottunk abból a faluból jön, ahol az 1950-es évek mindössze két tanévét kivéve egy másik fajta önkény miatt soha nem volt, mert nem lehetett magyar nyelvű oktatás – intézményes keretek között legalábbis. És ahonnan idei díjazottunk mégis elindult. Előbb Csíkba, vissza ősei földjére – hogy ősei nyelvén tanuljon. S onnan fel, ide, Kolozsvárra – hogy esment ősei nyelvén tanuljon – tovább” – hangzott el a Művelődés folyóirat díjátadó gáláján, amelyet december 14-én Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban tartottak.

A folyóirat ismeretterjesztő, nagyobb lélegzetű írásaiból válogatott gyűjtemény akár remek karácsonyi ajándék is lehet, amelyet olvasóink most kedvezményes áron vásárolhatnak meg.

December 15–31. között a Hókirálynő című előadást játssza a marosvásárhelyi Ariel Színház. december 22-én pedig indul a Varázsdoboz című jubileumi beszélgetéssorozat.

December 16-án, szombaton 17 órakor kezdődik a Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon elnevezésű sorozat második rendezvénye nagyváradi Léda-házban. A beszélgetés címe: Megbontani a hallgatás falát. Az Ellenpontok nagyváradi szamizdat folyóirat története.

A kolozsvári Operettissimo együttes rendkívüli karácsonyi gálakoncertre várja a közönséget december 15-én, 18 órától a bágyoni kultúrotthonba. Az ünnepi hangulatot előidéző produkció a Zenei utazások Várfalván című projekt negyedik állomása. Az eseményen a legszebb musical- és operett-betétdalok mellett meghitt, karácsonyi énekek is felcsendülnek majd. 


December 15-én, pénteken este 6 órakor a nagyváradi Léda-házban Kovács Edward tart előadást Simon Balázs költő életútjáról és költői pályájának alakulásáról.

December 16-án, szombaton este 20 órakor az Aradi Kamaraszínház legújabb saját produkcióját láthatják az érdeklődők a Bábszínház termében. Az amerikai John Blondell úttörő rendezésében Shakespeare Hamletje egy avantgárd klasszikusként elevenedik meg a színpadon. Az előadás magyar, román és angol nyelven játszódik, magyar és román anyanyelvű színészekkel Aradról, Szegedről és Resicabányáról. Az előadás az Aradi Kamaraszínház, a Szegedi Pinceszínház és a resicabányai Nyugati Színház közös produkciója.

 

December 10-én, vasárnap 18.15-kor nyitják meg Kolozsváron a Klezmer hangok Erdélyben című kiállítást a Muzeonban, a Virgil Fulicea utca 3. szám alatt. A kiállítás interaktív lesz, és Beth Silver csellóművész élőzenét ad elő Max Eisikovits Máramarosból gyűjtött zsidó darabjai alapján.

 

Máté Istvánnak a Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent, Szolgálatban Kalotaszegen. Lelkipásztori életstratégiák és életpályák a Kalotaszegi Református Egyházmegyében című könyvét mutatják be december 8-án 19 órakor a kolozsvári Vallásszabadság Házában, a Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút) 14. szám alatt. A könyvet bemutatja: Kiss Dénes és Peti Lehel. A kötetbemutatót a Vallás és egyház a változó társadalomban című konferencia keretében tartják.

 

Ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a zabolai Mikes kastély, december 9-én, 10 és 17 óra között szeretettel várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral.

2023. dec. 12-én kedden 18 órakor, születésének 150. évfordulóján gróf Bánffy Miklósra emlékeznek dr. Gaal György irodalom- és művelődéstörténész Gróf Bánffy Miklós útja a politikától a művészetekig című, vetített képes előadásával. A rendezvényt az EME Napoca/Jókai u. 2–4. szám alatti székházának előadótermében tartják, az est házigazdája Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A téli ünnepek alkalmából színházi ajándékutalványokat kínál fel előadásai iránt érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A vásárlók ezúttal is kétszeri vagy négyszeri belépésre szóló ajándékutalványok közül választhatnak, de mindkét típusú utalványból prózai és zenés színházi előadásra szóló változat is kapható az előadások jegyárai függvényében. Érdeklődni, utalványokat vásárolni a sepsiszentgyörgyi Városi Szervezőirodában lehet.

 

Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás Budapesten december 9-én 18 órakor a Pesti Vigadóban. Köszöntőbeszédet mond Lánszki Gerő államtitkár, ünnepi beszédet mond Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora.