Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szent Mihály Havi Forgatag volt Zabolán

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

Mezőgazdaságunkat már nem igazán taglalja az évszakok váltakozása, kevésbé határozza meg az időjárás. Lehet éjszaka aratni, fagyban szántani vagy pityókát szedni szinte ember nélkül.

Ebből kifolyólag hagyományos ünnepeink is elmosódtak, formát váltottak. A legelőkre Szent György nap előtt kikerülnek már az állatok, az Újkenyér ünnepig már el is felejtettük a kombájnokkal rég learatott gabonát és Szent Mihály napja sem bégetéstől hangos. Ennek ellenére az emberek éreznek egyfajta „őszi hálaadás érzést” és talán ez, ami a Szent Mihály Havi Forgatagot sikeressé teszi.

 

 

Az utóbbi időben általános csökkenés érzékelhető a különböző rendezvények résztvevőinek számában, de nem így a Forgatag esetében. A Pro Zabola Egyesület, a Roy Chowdhury Mikes Alapítvány és a Zabola Estate célja, hogy közösséget kovácsoljon, lehetőséget adjon a falunak és környékének egy víg összejövetelre. Mivel a Szent Mihály Havi Forgatag alulról szerveződő, az eseményt a helyiek magukénak érzik és sokan hozzájárulnak. Ez által az elhintett magok kezdenek szárba szökni.

A Forgatag egyik eleme egy igazi „örömfőzés”. Csak azért aggatjuk rá verseny megnevezést, hogy elbolondozhassunk az ételek értékelésénél és díjazáskor mindenkit megemlíthessünk. Az idén huszonöt csapat jelentkezett fiatalok és gyakorlott háziasszonyok egyaránt. A versenyen részt vett a Secuiana nadrággyár is több mint száz fővel. Az ünnep elmaradhatatlan résztvevője Füzesabony testvértelepülés is.  

A sokadalom másik szála a sport köré csoportosul. A Mikes kupát tizenegy éve úgy hozta létre a Roy Chowdhury Mikes alapítvány, hogy a sportot használja katalizátornak a magyar kultúra szórványban való ápolására. Napjainkra az a szokás alakult ki, hogy egyik évben a Fehér megyei szórvány magyar településeken, másik évben Zabolán jön létre a torna. Bethlenszentmiklós és Küküllővár, Fehér megyei települések mellett, részt vett a Brassó megyei Alsórákos is. Háromszékről Tamásfalva, Szörcse, Zabola, a Secuiana nadrággyár és Kovászna Megye Tanácsának teremfoci csapata lépett pályára. Jó látni, hogy az „idegenből” érkezett csapatok tagjai becsatlakoznak az esti népdal éneklésekbe, táncba és szoros kapcsolatok alakulnak ki ember és ember közt.

Az év terméséért hálát adva, lélekben felfrissülve jöhet a késő őszi hideg amikor november végén Zabolán masíroznak a kolbászok a Háromszéki Kolbászparádén.   

 
A szervező csapat nevében, Albert Zoltán
 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások


A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egy (tér)kép többet mond ezer szónál – Térképek a világról 2023-ban címmel rendez nyilvános előadást Kolozsváron december 5-én 18 órakor a Belvedere szállodában. Az előadó dr. Szűcs Ádám Imre jogász, diplomata, kutatótanár.

December 4-én, hétfőn 19 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Havi Dráma koprodukciójaként létrejött Ványa és Ő című előadást láthatják Patkó Éva rendezésében. Az elsőéves magiszteri színészosztály december 5-én és 7-én, kedden és csütörtökön 19 órától adja elő a Köteles utcában ex-terápia című mozgás-színházi előadását Fehér Ferenc rendezésében.

A Yogyakarta-i Művészeti Intézet által meghirdetett 'Jogja International Student Photography and Film Competiton 2023' címet viselő pályázaton öt marosvásárhelyi fotó-film-média szakos hallgató alkotása részesült elismerésben.

Nagy formátumú előadóművészekkel érkezik a december. Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művésszel, valamint Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művésszel is találkozhatnak az Aradi Kamaraszínház nézői. A Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig együtt hangolódunk a karácsonyra.

Tótékkal, Napraforgóval, Iráni konferenciával és számos vendégelőadással várja az év utolsó hónapjában közönségét, az esztendőt pedig a Chicagóval búcsúztatja a sepsiszentgyörgyi színház. 

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nézői közül többen is érdeklődtek a társulat korábbi években bemutatott, de még nem mindenki által látott előadásai iránt, ezért a színház vezetősége tervbe vette néhány ilyen produkció felújítását. Elsőként Örkény István Tóték című darabja kerül műsorra, melynek 2021 novemberében volt a bemutatója Bocsárdi László rendezésében.

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből Eötvös Péter írt Valuska címmel operát, amit 2023. december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A szerző az Operaház felkérésére írt, első magyar nyelvű tragikomikus groteszkjének főszerepeit Haja Zsolt, Miksch Adrienn, Szabóki Tünde és Hábetler András alakítják, az ősbemutató rendezője Varga Bence, vezényel Szennai Kálmán.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben idei művészettörténeti konferenciáján, a 170. évforduló alkalmából, a születésnapos Pákei Lajosról is megemlékeznek. A rendezvény november 24–26. között zajlik Kolozsváron, a részletes program a címre kattintva olvasható.

Nagyszabású ünnepség keretében adták át csütörtökön, november 23-án a felújított válaszúti kastélyt. A Bánffyak losonci ágához tartozó báró Bánffy Ádám (1847–1887) ízlését tükröző, külsejében neobarokk, belső kialakítását tekintve neoreneszánsz stílusú kastély felújítására 12 millió eurót áldozott a tulajdonos, a Kolozs megyei önkormányzat.

A marosvásárhelyi Ariel Színház szeretettel várja közönségét a Hókirálynő című, 5 éven felülieknek ajánlott gyerekelőadás bemutatójára december 2-án, szombaton 18:00 órától a Nyomda utca 4. szám alá.

Holnap-estek címmel két rendezvény zajlik november végén Nagyváradon. November 23-án, csütörtökön 18 órától Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban címmel beszélgetést tartanak a Szigligeti színház páholyelőcsarnokában. November 29-én, szerdán 18 órától Térey Jánosról Antal Balázs tart előadást, a Léda-házban.

Magyarországi és erdélyi egyházüldözés a hosszú hatvanas években címmel tudományos és pedagógiai programot bemutató estet tartanak, továbbá megnyitják a Küzdelem a lelkekért. Egyházi közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években (1958–1973) című kiállítást Kolozsváron, november 27-én, hétfőn 17,30 órától a ferences rendház refektóriumában. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem immár kilencedik alkalommal szervezi meg a Színházi Iskolák Találkozóját 2023. november 17–27. között. A nemzetközi eseményen 17 hazai és külföldi intézmény vesz részt.

A szimbolikus összegű belépődíj egy jótékony célt szolgál: a szervezők ezúttal a krónikus beteg gyermekeknek élményterápiás táborokat szervező Yuppi Tábormozgalom Egyesület támogatását tűzték ki célul.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy egy igazán különleges hangulatú zenés irodalmi estre hívja mindazokat, akik kikapcsolódásra vágynak 2023. november 23-án Háromszék fővárosában.