Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Mozart-bemutató a Magyar Állami Operaházban

Baráth Emőke, Brickner Szabolcs, Balga Gabriella és Ádám Zsuzsanna / Topolánszky Laura főszereplésével több mint 40 év után mutatja be újra Mozart Idomeneo, Kréta királya című operáját a Magyar Állami Operaház. Az Almási-Tóth András rendezésében, Kocsár Balázs vezényletével 2023. május 13-tól látható előadás az Operaházban április 29-től június 30-ig tartó MítoszFeszt része, ahol Alföldi Róbert, Anger Ferenc és Kovalik Balázs rendezései mellett Baráth Emőke és Julija Lezsnyeva önálló koncertjei is meghallgathatók.

A trójai háborúból győztesen hazatérve a krétai király, Idomeneo, a tengeren viharba keveredik, kétségbeesésében pedig fogadalmat tesz, hogy az első embert, akivel a parton találkozik, feláldozza Neptunnak, ha az megkíméli életét. A múló viharból partot érve a király fiával, Idamantével találkozik először, akit, hogy megmentsen, inkább az udvarban tartózkodó, a fiúba szerelmes királylány, Elektra hazakísérésével bíz meg, áldozatnak pedig a fogolyként Krétára hurcolt, majd felszabadított trójai királylányt, Iliát szánja a tengerek istenének. Idomeneo nem is sejti, hogy távollétében a lány és Idamante egymásba szerettek, Neptun pedig nem fogadja el az áldozat kiváltását, és pusztító tengeri szörnyet szabadít Krétára…

Az 1781-ben Münchenben bemutatott Idomeneo, Kréta királya Mozart első felnőttkori operája, amelyet szerzője egyik főműveként tartott számon. A darab Gluck operareformjait követve a korábbiaknál jóval több drámai mélységet ad karaktereinek, az énektechnikai bravúrokat az érzelmi vívódások és emberi konfliktusok szolgálatába állítva, emellett nagy hangsúlyt kap a kórus is, ami kevésbé jellemző a szerző operai életművére. Az Idomeneo az utóbbi évtizedekben a nemzetközi operajátszás alaprepertoárjának részévé vált, Magyarországon azonban ritkán hallható alkotás: a Magyar Állami Operaház mindössze egyszer, Ascher Tamás 1979-es színrevitelében mutatta be, ami mindössze 1 évadot élt meg, legutóbb 2005-ben Debrecenben volt látható színpadi változatban, míg 2016-ban a Müpa koncertszerű változatban tűzte műsorára.

Az előadásban Ilia szerepét napjaink nemzetközileg egyik legfoglalkoztatottabb magyar szopránja, Baráth Emőke formálja meg, míg Idomeneót az ugyancsak jelentős nemzetközi pályafutással rendelkező tenor, Brickner Szabolcs alakítja. A további szerepekben az OPERA kiváló szólistái közül Balga Gabriella (Idamante), Ádám Zsuzsanna / Topolánszky Laura (Elektra), Ninh Duc Hoang Long (Arbace) és Rácz István hallható.

Az előadást Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezésében állítja színpadra a Magyar Állami Operaház. A darab látványvilágáért régi alkotótársai, Sebastian Hannak díszlet- és Márton Richárd jelmeztervező felelnek, a Magyar Táncművészeti Egyetem harmadéves modern tánc szakos hallgatóinak táncbetéteit Kulcsár Noémi Harangozó-díjas koreográfus, a videóanyagokat Czeglédi Zsombor készítette. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja.

Az Idomeneo, Kréta királya a 2023. május 13-i bemutatót követően május 16-án, 18-án, 21-én, 25-én, és 28-án, valamint június 1-jén szerepel az évadban az Operaház repertoárján. A bemutató egyben a 2023. április 29. és június 30. közt zajló MítoszFeszt egyik kiemelt eseménye, amely három további, az ókori görög mitológián alapuló előadással és a tematikába illeszkedő hangversenyekkel várja a közönséget.

Az Idomeneóban is feltűnő mükénéi királylány, Élektra történetét, aki apja, Agamemnon meggyilkolásáért fivérével, Oresztésszel áll halálos bosszút anyján, Klütaimnésztrán, Richard Strauss feldolgozásában tűzi műsorára az Operaház április 29-én, május 7-én, 14-én és 20-án. Kovalik Balázs 2007-es rendezésének címszerepét Rálik Szilvia alakítja, partnerei a főbb szerepekben Schöck Atala (Klütaimnésztra), Miksch Adrienn (Krüszothemisz), Horváth István (Aigiszthosz) és Bretz Gábor (Oresztész). Az OPERA együtteseit Kocsár Balázs vezényli.

Elektra nővérének történetét dolgozza fel ugyancsak Richard Strauss átdolgozásában Christoph Willibald Gluck Íphigeneia Tauriszban című operája. Az Agamemnon által kis híján feláldozott, de a vadászat istennője, Diána által megmentett Íphigeneia anyja halála után, a szküthák földjén találkozik Oresztésszel és barátjával, Püladésszel, ahol a helyi zsarnok, Thoasz, hatalma védelmében minden, a szigetére érkező idegennel végezni kíván. Alföldi Róbert 2014-es rendezésének főbb szerepeit Tuznik Natália (Íphigeneia), Haja Zsolt (Oresztész), Megyesi Zoltán (Püladész) és Szemerédy Károly (Thoász) alakítja. A május 6-i, 10-i, 12-i és 14-i előadásokon az OPERA Zenekart Török Levente dirigálja.

Idomeneo nagynénje, Minósz krétai király lánya a főszereplője Richard Strauss Ariadné Naxoszban című operájának, amelyet sajátos előjáték vezet fel a Komponista hitvallásáról. A darab hősnője a Minótaurosz legyőzése után Thészeusz által Naxosz szigetén magára hagyott Ariadné, aki szerelmi bánatában már halni vágy, ám véletlen találkozása Bacchusszal, a bor és a mámor istenével elhozza számára a megérdemelt boldogságot. A 2013-ban Anger Ferenc rendezésében színre vitt előadás főbb szerepeit Szabóki Tünde (Primadonna – Ariadné), Kovácsházi István (Tenor – Bacchus), Szemere Zita (Zerbinetta) és Balga Gabriella (Komponista) alakítja. A június 17-én, 21-én, 23-án, 25-én, 28-án és 30-án látható előadásokon az OPERA Zenekart Halász Péter vezényli.

Az említett operákon kívül a MítoszFeszt két koncertet is tartalmaz: június 3-án Baráth Emőke a Magyar Állami Operaház Zenekarával közösen ad műsort Aranykor: Mítosz címmel. Hormai József és Pászthy Júlia növendéke a Zeneakadémia elvégzése után a firenzei Luigi Cherubini Konzervatóriumban is diplomát szerzett, miközben elnyerte az I. díjat és a közönségdíjat az innsbrucki II. Pietro Antonio Cesti barokk operaversenyen, valamint a svájci Verbier Fesztiválakadémia nagydíját. Fellépett többek közt a Theater an der Wien, az amszterdami Concertgebouw, a Théâtre des Champs-Elysées, a Versailles-i Királyi Opera produkcióiban, koncertezett a Detroiti és a Washingtoni Szimfonikus Zenekarral, és több barokk lemezfelvétel is fűződik nevéhez. Az elmúlt hónapokban Fischer Ádámmal Koppenhágában és Bécsben fellépő, valamint Philippe Jarousskyval Ázsiában turnézó, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett szoprán budapesti koncertjén Mozart, Gluck és Rossini olyan műveiből énekel részleteket, mint A pásztorkirály, a Mitridate, Pontus királya, az Orpheusz és Eurüdiké, a Tell Vilmos és a Szemiramisz. Az esten az OPERA Zenekart Kocsár Balázs vezényli.

Egy nappal később, június 4-én az évad utolsó Sztárestek zongorával koncertjén először lép az Operaház színpadára Julija Lezsnyeva. A 2009-es helsinki Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny és Párizsi Nemzetközi Operaverseny legfiatalabb győztese többek közt Jelena Obrazcovától és Dennis O’Neilltől vett mesterkurzusokat, az elmúlt évtizedben pedig számos lemezfelvételt is készített. Az elsősorban koncerteken és koncertszerű előadásokban fellépő énekesnő műsorába ez alkalommal Händel, Couperin, Schumann és Rossini műveiből válogatott, de olyan, a MítoszFeszt tematikájába is illő darabokból is hallhatók részletek, mint Vivaldi Bajazet és Giselda című operái. Julija Lezsnyeva partnere az esten Pavel Nersessian zongoraművész, aki több mint három évtizedes, ugyancsak gazdag nemzetközi pályafutást tudhat magáénak.

A MítoszFeszt előadásaira a Magyar Állami Operaház szabadbérletet is árusít, amely az egyidejűleg megvásárolt jegyek számától függően 10-50%-os kedvezményt kínál a nézőknek.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Október 5. és 15. között Hargita, Kovászna és Maros megyék tanácsai és a hozzájuk tartozó kulturális intézmények 14. alkalommal szervezik meg a Székelyföld Napokat, amelynek idei mottója „Jövőnk a kultúra”. Az idei rendezvénysorozat arra a kulturális örökségre kíván rávilágítani, amelyet elődeink hagyományoztak ránk, s amely - a felnövekvő nemzedék számára is - biztonságos alapként szolgál. 

Sepsiszentgyörgy hagyományos rendezvénye, az Őszi Vásár idén is nagy választékot felsorakoztató kézműves vásárral, színes zenei kínálattal és izgalmas családi- és gyerekprogramokkal várja az ősz beköszöntét megünnepelni vágyókat szeptember 29. és október 1. között a város főterén.

Óriási sikernek bizonyult az ötlet, mely szerint rendhagyó, vidám, közösségformáló és csapatépítő eseménysorozattal ünnepli meg idén a magyar dráma napját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. 

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

A magyar dráma napja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is ünnepi eseménysorozattal készül. A különlegesnek ígérkező drámanapi program szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órakor, a hagyományokhoz híven Aranka György szobrának megkoszorúzásával veszi kezdetét. 

Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja abból a vágyból indult, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben, egy olyan művészeti ágban, ahol a nőkhöz inkább a színészi, mint a rendezői tevékenység társul.

Otthon... vagy? - ezzel a mottóval szervezi meg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 18-23. között a 14. dráMA kortárs színházi találkozót.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete idén kilencedjére hirdeti meg zenei pályázatát minden erdélyi zenésznek és zenekarnak. A pályázatok leadásának határideje 2023. október 15., vasárnap éjfél. A gálaestre november 4-én kerül sor, a zenekarok fizikai jelenlétével, de természetesen ONLINE formában is közvetíteni fogjuk a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook-oldalán. 

A Jancsi és Juliska bemutatójával kezdődik a Puck Bábszínház 2023–2024-es évada. Varga Ibolya rendező a felújító próbákat már az előző évadban megkezdte, a közönség egy része pedig már az évad végén láthatta is az előadást egy nyilvános főpróba keretén belül. Szeptember 16-án 11:00 órától a Puck Bábszínház székhelyén tekinthető meg a felújított Jancsi és Juliska.

2024-ben 75 éves lesz az Ariel Színház – a jubileumi évadban bemutatók, vendégelőadások 

és számos meglepetés várja a gyerek-, ifjú- és felnőttközönséget.

 

2023. szeptember 15. és 17. között az Ars SACRA fesztivál egyházi kulturális műsorokat, szakrális művészetet, sétákat és idegenvezetéseket, nyitott templomok napjait kínálja a nagyközönségnek. Mottója: "Keresd a békét!"

Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Figura Stúdió Színház, ahol Albu István igazgató ismertette a 2023-24-es évad tervezett bemutatóit, a színházi év struktúráját.

Kézdi Imola Lélekporc című verseskötetének a bemutatójára várja az érdeklődőket az Aradi Kamaraszínház szeptember 15-én, pénteken 18 órától a Boéme kávézóban (Episcopiei u. 21). Saját verseiből felolvas a szerző, akivel Kelemen Kinga dramaturg beszélget.

A kolozsvári hóstáti közösség intézményeinek értékmegőrző tevékenységébe kaphatnak betekintést azok, akik 2023. szeptember 12-én, kedden 18 órakor eljönnek az EME Napoca/Jókai utca 2.-4. szám alatti székhelyének előadótermébe.

Szeptember 7-én, csütörtökön 18 órától Sárosi Mátyás Zsolt grafikai kiállítása nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.