Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Dóczy Alpár Mihaszna kiállítása Kolozsváron

Kolozsvár egy tehetséges, innovatív és Európa szerte már ismert művészt, Dóczy Alpár Mihasznát köszönti, aki 2023. május 12. és 22. között mutatja be legújabb munkáit Szintetikus Szintézis címmel a Bástya galériában. A kiállításon a művész friss munkáiból gyűjtött össze egy kollekciót, melyek mindegyike különleges technológiával hőre keményedő festékkel készültek, egyedi és magával ragadó megjelenést kölcsönözve nekik.

A kiállítás megnyitója május 12-én 18 órakor Szebeni Zsuzsa színháztörténész fogja ünnepélyesen megnyitni ahol Dóczy Alpár Mihaszna is jelen lesz. A megnyitót egy különleges „A kiállítás borával” társította össze a művész. Helyszín: Kolozsvár, Baba Novac utca 35, Szabók bástyája galéria (Turnul Croitorilor).

A kiállítás látogatóit igazán interaktív és magával ragadó élményben részesítik az alkotások mellett elhelyezett QR-kódok amelyek által a látogatók közelebb kerülhetnek a művész munkáihoz. Ezek a kódok a művész barátai által írt gondolatokhoz és versekhez vezetnek.

Dóczy Alpár Mihaszna művészete avantgárd szellemiségének és sokrétű tehetségének tükre. Művészetét különböző műfajokban és stílusokban, egyedi és individualista művészi módszerekkel fejezi ki. Fest, tárgyakat készít, digitális tokeneket azaz NFT technológiát használ, előadásokon vesz részt, zenés produkciókban közreműködik, filmekben játszik. Saját művészeti csoportján belül kiemelten részt vesz a közösségi és művészettel kapcsolatos tevékenységek szervezésében is.

Dóczy Alpár Mihaszna művész, aki mélyen rajong a művészetért, mindig új utakat keres arra, hogy művészetén keresztül kifejezhesse magát és a körülötte levő világot. Kiállításait mindig nagy várakozás előzi meg az avantgárd művészet szerelmesei körében. Ez a soron következő kiállítás valóban interaktív és magával ragadó élménynek ígérkezik, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy teljesen elmerüljenek Dóczy Alpár Mihaszna nem hétköznapi világában.

https://doczyalpar.com/

https://issuu.com/yuhasz.yacint/docs/doczy_alpar_katalogus_20200616

https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3czy_Alp%C3%A1r

https://www.youtube.com/watch?v=ivqTxhsjAlo&t=37s

https://www.youtube.com/watch?v=nSSSJqH5bqY&t=14s

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Mesevásár, ügyességi játék, kézműves sarok, szabadtéri zenés foglalkozás, gyermekkoncert és gyermekelőadás is várja a kilátogatókat.

A könyveket ismerteti: Sztanó László író, műfordító; Kaiser László költő, író, a kiadó vezetője; Rimóczi László költő, író.

Június folyamán a kolozsvári Puck Bábszínház A brémai muzsikusokkal, Plüm-Plüm kalandjaival, Palkó és Pannával, valamint A kíváncsi elefántkölyökkel várja közönségét.

A Barangolás meseországban szervezői idén is gyermeknapi ünneplésre hívják a kolozsváriak apraja-nagyját. A korábbi évektől eltérően idén két napos lesz a rendezvény, így június 1-jén és 2-án is lehetőség van arra, hogy különböző programokkal ünnepeljük a gyermekeket és az ő varázslatos világukat.

Két egymást követő napon, június 12-én és 13-án várja közönségét az Aradi Kamaraszínház, amely rendhagyó módon, két nagyszínpadi előadással zárja tavaszi programját. Június 12-én Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét, június 13-án pedig Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét tekinthetik meg a nézők az aradi nagyszínházban.

A gyermeknap alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház rajzpályázatot hirdet minden 3 és 14 év közötti gyermek  számára „Az én gyereknapom” címmel. A szervezők május 31-én 15 óráig várják a rajzokat elektronikus formában a muvhazkonyaadam@gmail.com e-mail címre, az alkotó adatainak megjelölésével (név, életkor, telefonszám). 

Intézeti YouTube csatornát indított a KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Intézete abból a célból, hogy a székelyföldi térség aktuális társadalmi folyamataival kapcsolatos kutatási eredmények, kiadványok szélesebb körben is elérhetőek legyenek.

A Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet és a Kriza János Szakkollégium Jótékonysági szakkönyvbazárt szervez a Planetarium Caféban, melyen az érdeklődők INGYENES szakkönyvek, tudományos kiadványok között válogathatnak.

Pittner Olivér festőművész kiállítása 2023. május 24-én, szerdán 18 órakor nyílik az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítóterében. A tárlatot dr. Salat Csaba műgyűjtő és Oniga Erika művészettörténész, a kiállítás kurátorai nyitják meg.

A Székely Nemzeti Múzeumnak 1912 óta otthont adó, Kós Károly által tervezett monumentális épület 2023-ra teljesen megújult. Az épületegyüttes és kert korszerűsítése során olyan szemet gyönyörködtető megvalósítások is helyet kaptak, mint a Kós szemléletéhez igazodó, Éltes Barna szobrászművész által kézzel faragott díszes ivókút, vagy a napokban felállított, Kós eredeti tervei alapján kivitelezett bejárati kapu.

Petőfi-jelenlét a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumban címmel tartanak audiovizuális bemutatóval, előadással egybekötött beszélgetést május 22-én, hétfőn 18 órától a Léda-házban. Vendégek az Arany János Emlékmúzeum munkatársai: Gali Boglárka igazgató és Czégé Réka programszervező. Közreműködik Gali Teréz előadóművész. 

A sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal támogatásával májusban és júniusban is megszervezi a Mozogj az egészségért elnevezésű programot.

2023. május 23-án, kedden 18 órakor filmismertetőt tartanak a Kolozsvár Társaság szervezésében. A Fotó és Film Kolozsváron sorozat meghívottja Tárkányi János filmrendező, operatőr, vágó. Részleteket fognak bemutatni a Shakespeare árnyékában című, 2021-ben készült nagyjátékfilmjéből, amelyet Walter Übelhart nagybányai szerző regénye alapján filmesített meg. Az esemény helyszíne az EME Napoca/Jókai utca 2-4 szám alatti székháza. Beszélgetőtárs Katona Zs. József.

Miniévaddal, bemutatóval és ballagással zárják a tanévet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Az évad lejártához közeledve a hallgatók számos előadása utoljára lesz látható Marosvásárhelyen. Pénteken, 19-én Aranydiploma-ünnepség, könyvbemutató és új előadás várja az érdeklődőket, május 20-án pedig az intézmény végzőseinek ballagási ünnepségére kerül sor a Stúdió Színházban.

A János vitéz, Gabi és a repülő nagypapa és A csizmás kandúr szerepel a marosvásárhelyi Ariel színház május 21. – június 4. közötti műsorában. A Gabi és a repülő nagypapa, illetve A csizmás kandúr a 10. Színházi Olimpiára is meghívást kapott, továbbá gyermeknapra mesekönyvvásárral és egyéb foglalkozásokkal várják a közönséget.