Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Dóczy Alpár Mihaszna kiállítása Kolozsváron

Kolozsvár egy tehetséges, innovatív és Európa szerte már ismert művészt, Dóczy Alpár Mihasznát köszönti, aki 2023. május 12. és 22. között mutatja be legújabb munkáit Szintetikus Szintézis címmel a Bástya galériában. A kiállításon a művész friss munkáiból gyűjtött össze egy kollekciót, melyek mindegyike különleges technológiával hőre keményedő festékkel készültek, egyedi és magával ragadó megjelenést kölcsönözve nekik.

A kiállítás megnyitója május 12-én 18 órakor Szebeni Zsuzsa színháztörténész fogja ünnepélyesen megnyitni ahol Dóczy Alpár Mihaszna is jelen lesz. A megnyitót egy különleges „A kiállítás borával” társította össze a művész. Helyszín: Kolozsvár, Baba Novac utca 35, Szabók bástyája galéria (Turnul Croitorilor).

A kiállítás látogatóit igazán interaktív és magával ragadó élményben részesítik az alkotások mellett elhelyezett QR-kódok amelyek által a látogatók közelebb kerülhetnek a művész munkáihoz. Ezek a kódok a művész barátai által írt gondolatokhoz és versekhez vezetnek.

Dóczy Alpár Mihaszna művészete avantgárd szellemiségének és sokrétű tehetségének tükre. Művészetét különböző műfajokban és stílusokban, egyedi és individualista művészi módszerekkel fejezi ki. Fest, tárgyakat készít, digitális tokeneket azaz NFT technológiát használ, előadásokon vesz részt, zenés produkciókban közreműködik, filmekben játszik. Saját művészeti csoportján belül kiemelten részt vesz a közösségi és művészettel kapcsolatos tevékenységek szervezésében is.

Dóczy Alpár Mihaszna művész, aki mélyen rajong a művészetért, mindig új utakat keres arra, hogy művészetén keresztül kifejezhesse magát és a körülötte levő világot. Kiállításait mindig nagy várakozás előzi meg az avantgárd művészet szerelmesei körében. Ez a soron következő kiállítás valóban interaktív és magával ragadó élménynek ígérkezik, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy teljesen elmerüljenek Dóczy Alpár Mihaszna nem hétköznapi világában.

https://doczyalpar.com/

https://issuu.com/yuhasz.yacint/docs/doczy_alpar_katalogus_20200616

https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3czy_Alp%C3%A1r

https://www.youtube.com/watch?v=ivqTxhsjAlo&t=37s

https://www.youtube.com/watch?v=nSSSJqH5bqY&t=14s

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások


A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egy (tér)kép többet mond ezer szónál – Térképek a világról 2023-ban címmel rendez nyilvános előadást Kolozsváron december 5-én 18 órakor a Belvedere szállodában. Az előadó dr. Szűcs Ádám Imre jogász, diplomata, kutatótanár.

December 4-én, hétfőn 19 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Havi Dráma koprodukciójaként létrejött Ványa és Ő című előadást láthatják Patkó Éva rendezésében. Az elsőéves magiszteri színészosztály december 5-én és 7-én, kedden és csütörtökön 19 órától adja elő a Köteles utcában ex-terápia című mozgás-színházi előadását Fehér Ferenc rendezésében.

A Yogyakarta-i Művészeti Intézet által meghirdetett 'Jogja International Student Photography and Film Competiton 2023' címet viselő pályázaton öt marosvásárhelyi fotó-film-média szakos hallgató alkotása részesült elismerésben.

Nagy formátumú előadóművészekkel érkezik a december. Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művésszel, valamint Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művésszel is találkozhatnak az Aradi Kamaraszínház nézői. A Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig együtt hangolódunk a karácsonyra.

Tótékkal, Napraforgóval, Iráni konferenciával és számos vendégelőadással várja az év utolsó hónapjában közönségét, az esztendőt pedig a Chicagóval búcsúztatja a sepsiszentgyörgyi színház. 

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nézői közül többen is érdeklődtek a társulat korábbi években bemutatott, de még nem mindenki által látott előadásai iránt, ezért a színház vezetősége tervbe vette néhány ilyen produkció felújítását. Elsőként Örkény István Tóték című darabja kerül műsorra, melynek 2021 novemberében volt a bemutatója Bocsárdi László rendezésében.

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből Eötvös Péter írt Valuska címmel operát, amit 2023. december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A szerző az Operaház felkérésére írt, első magyar nyelvű tragikomikus groteszkjének főszerepeit Haja Zsolt, Miksch Adrienn, Szabóki Tünde és Hábetler András alakítják, az ősbemutató rendezője Varga Bence, vezényel Szennai Kálmán.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben idei művészettörténeti konferenciáján, a 170. évforduló alkalmából, a születésnapos Pákei Lajosról is megemlékeznek. A rendezvény november 24–26. között zajlik Kolozsváron, a részletes program a címre kattintva olvasható.

Nagyszabású ünnepség keretében adták át csütörtökön, november 23-án a felújított válaszúti kastélyt. A Bánffyak losonci ágához tartozó báró Bánffy Ádám (1847–1887) ízlését tükröző, külsejében neobarokk, belső kialakítását tekintve neoreneszánsz stílusú kastély felújítására 12 millió eurót áldozott a tulajdonos, a Kolozs megyei önkormányzat.

A marosvásárhelyi Ariel Színház szeretettel várja közönségét a Hókirálynő című, 5 éven felülieknek ajánlott gyerekelőadás bemutatójára december 2-án, szombaton 18:00 órától a Nyomda utca 4. szám alá.

Holnap-estek címmel két rendezvény zajlik november végén Nagyváradon. November 23-án, csütörtökön 18 órától Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban címmel beszélgetést tartanak a Szigligeti színház páholyelőcsarnokában. November 29-én, szerdán 18 órától Térey Jánosról Antal Balázs tart előadást, a Léda-házban.

Magyarországi és erdélyi egyházüldözés a hosszú hatvanas években címmel tudományos és pedagógiai programot bemutató estet tartanak, továbbá megnyitják a Küzdelem a lelkekért. Egyházi közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években (1958–1973) című kiállítást Kolozsváron, november 27-én, hétfőn 17,30 órától a ferences rendház refektóriumában. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem immár kilencedik alkalommal szervezi meg a Színházi Iskolák Találkozóját 2023. november 17–27. között. A nemzetközi eseményen 17 hazai és külföldi intézmény vesz részt.

A szimbolikus összegű belépődíj egy jótékony célt szolgál: a szervezők ezúttal a krónikus beteg gyermekeknek élményterápiás táborokat szervező Yuppi Tábormozgalom Egyesület támogatását tűzték ki célul.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy egy igazán különleges hangulatú zenés irodalmi estre hívja mindazokat, akik kikapcsolódásra vágynak 2023. november 23-án Háromszék fővárosában.