Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Az erdélyi városok jövője – nemzetközi urbanisztikai konferencia

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) The Future of Transylvanian Cities (Az erdélyi városok jövője) címmel szervez nemzetközi urbanisztikai konferenciát Kolozsváron. A 2023. november 16-án és 17-én zajló rendezvényre a különböző városfejlesztési témák legjobb helyi és nemzetközi (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Finnország, Kanada, Németország, Portugália, Spanyolország) szakértőit hívtuk meg azzal a céllal, hogy a felmerülő kérdésekre, Kolozsvár körülményeihez igazodva találjunk választ.

Az esemény lehetőséget biztosít a különböző ágazatok szakembereinek, közszereplőknek és minden érdeklődőnek a szabad eszmecserére. Az előadások, kerekasztal-beszélgetések négy panelben fognak lezajlani:

 • Fenntartható és inkluzív várostervezés
 • Kulturális és kreatív iparágak a városfejlesztésben
 • Gazdaságfejlesztés és digitális átalakulás a városi környezetben
 • Kolozsvári városkép

Jelen értesítésben nem csak az eseményre szeretnénk felhívni figyelmüket, hanem egyúttal felkínálnánk annak lehetőséget, hogy a konferencia nemzetközi meghívottjaival interjúkat készítsenek. Amennyiben szerkesztőségük érdekelt interjúkészítésben, kérem jelezzék egy válasz e-mailben, mi pedig összekötjük önöket az illető előadóval. Akárcsak a konferencia előadásai során, az interjúk esetében is az angol lehet a közös nyelv kérdező és alany között.

A konferencia programja:

1. nap - november 16., csütörtök:

9:00–10:00 - Regisztráció

10:00–10:30 - Megnyitó

10:30–11:10 - Dr. Robin Mazumder előadása

11:10–11:20 - Reflexió: Dr. Calum T. M. Nicholson

11:20–11:30 - Kávészünet

11:30–13:00 - Panelbeszélgetés: Fenntartható és inkluzív várostervezés

13:00–14:00 - Ebédszünet

14:00–15:30 - Panelbeszélgetés: Kulturális és kreatív iparágak a városfejlesztésben

15:30–15:40 - Záróbeszéd

 

2. nap - november 17., péntek:

10:00–11:00 - Regisztráció

11:00–12:30 - Panelbeszélgetés: Gazdasági fejlődés és digitális átalakulás a városi környezetben

12:30–13:30 - Ebédszünet

13:30–15:00 - Panelbeszélgetés: Kolozsvári városkép

15:00–15:30 - A konferencia zárása

 

Nemzetközi előadók:

 • Dr. Robin Mazumder, díjnyertes szakértő az idegtudomány és a technológia kapcsolata, valamint a városainkhoz való kötődés területén. Elismert véleményformáló és előadó, nemzetközileg keresett szakember a városfejlesztés és a jóllét kialakításának kérdésében. Jelenleg a Berlini Műszaki Egyetemen végzi posztdoktori kutatásait a kognitív idegtudományok területén, ahol a várostervezés pszichológiai hatásait tanulmányozza. Kutatását a Vanier Canada Graduate Scholarship, Kanada legrangosabb doktori ösztöndíja támogatja.
 • Prof. Dr. Yves Cabannes várostervező, emeritus professzor a fejlesztés és tervezés területén a Bartlett Development Planning Unit (UCL) fejlesztéstervezési tanszékének vezetője (2006-2015). Korábban a Harvard Egyetem Graduate School of Design városrendezési oktatója és az ENSZ Habitat/UNDP városrendezési programjának regionális koordinátora volt Latin-Amerikában és a Karib-térségben.
 • Dr. Izaskun Chinchilla építészmérnök, 2001-ben alapította meg lakás-, múzeum- és várostervezési projektekre összpontosító stúdióját. A gondoskodó város eszméjének szorgalmazója, amelynek feltételei a kompakt városfejlesztés és az egybefüggő tervezés, kialakítás. Ez azt jelentené, hogy minden szükséges szolgáltatás legyen közel, számos összekapcsolt közterület és gazdag biodiverzitás jellemezze a területet, és mindez a lakók egymással és a várossal való interakcióját segítse.
 • Yasha Young vezető menedzser és kurátor, 25 éves globális projektgyártási tapasztalattal rendelkezik (Humboldt Forum Berlin, MOMA Olaszország, MOCA, ENSZ, Németország Külügyminisztériuma, Sotheby's, Saatchi, Phillips, ART Cologne, Rothschild Collection, SONY Music, Levis, Nike, Patreon, Universal Music, Art Basel, Lollapalooza, SuperBloom, Goethe Institut, Berlin Biennale, NYC Fashion Week). Az URBAN NATION Berlin alapítója, koncepciójának kidolgozója és ügyvezető igazgatója (2013–2019). Az intézmény a világ első városi kortárs művészeti múzeuma, egyedülálló interdiszciplináris projekt, amely globális szinten több mint 450 művészt és projektet képvisel 54 országban.
 • Jaakko Blomberg szakterülete az új, közösségi alapú városi kultúra, a placemaking, az utcai művészet és a közös alkotás. A városi terek iránti szenvedélye azon a meggyőződésén alapul, hogy az emberek képesek és kötelesek megváltoztatni a városaikat, és hogy a fejlődés többféleképp elősegíthető. Mindig igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a meglévő erőforrásokból, a szürke falakat művészeti paravánokká alakítja, az üres tereken rendezvényeket, az utakon közösségi vacsorákat szervez. Minden projektje a fenntartható városi életmódot támogatja, és pozitív változást céloz meg. Vallja, hogy inkább bocsánatot, mint engedélyt kér céljai eléréséhez.
 • David Parrish kreatívipari szakértő és üzleti szaktanácsadó kreatív vállalkozások és kulturális ipari szervezetek számára. A kreatív iparágak vezetési tanácsadója, valamint a kreatív és digitális iparágakban működő vállalkozások és szervezetek vezetésének szakértője. Munkája nemzetközileg elismert, a világ több mint 60 országában dolgozott, Azerbajdzsántól Zimbabwéig.
 • Dr. Furu Árpád építőmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, néprajzkutató, a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének meghívott előadója. Több mint két évtizede tanulmányozza Erdély népi építészetét. Eddigi munkássága szorosan össze­fonódott Torockó építészeti örökségének feltárásával és védelmével. Műemlék­védelemmel és népi építészeti örökséggel kapcsolatos tudományos és ismeretterjesztő írásai mellett önálló kötetekben dolgozta fel Torockó, Kalotaszeg és Udvarhelyszék népi építészetét.
 • Kris Andreychuk Edmonton város adattudományi és kutatási csapatának vezetője, amely Kanada legjobb közszolgálati adattudományi programja.
 • Agnieszka Kolek, az MCC brüsszeli központjának kulturális kapcsolatokért felelős vezetője.
 • Arh. Eliza Yokina, a Cumulus Architecture Office vezető partnere, a De-a Arhitectura társalapítója.
 • Dr. Șerban Țigănaș, építészmérnök, a Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának dékánja.
 • Oláh Emese, jogász, Kolozsvár alpolgármestere.
 • Rarița Zbranca, az AltArt Alapítvány igazgatója és társalapítója, a Kolozsvári Kulturális Központ programigazgatója és az Ecsetgyár társalapítója.
 • Andra Tănase, Senior Green and Digital Strategist, Transilvania IT Cluster.
 • Dobre Nóra, HR- és kommunikációs szakember, a BBTE oktatója.
 • Andi Daiszler, kulturális menedzser, a Lights On Romania fesztivál létrehozója.

További információk:

 
az MCC kommunikációs csapata
Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások


A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egy (tér)kép többet mond ezer szónál – Térképek a világról 2023-ban címmel rendez nyilvános előadást Kolozsváron december 5-én 18 órakor a Belvedere szállodában. Az előadó dr. Szűcs Ádám Imre jogász, diplomata, kutatótanár.

December 4-én, hétfőn 19 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Havi Dráma koprodukciójaként létrejött Ványa és Ő című előadást láthatják Patkó Éva rendezésében. Az elsőéves magiszteri színészosztály december 5-én és 7-én, kedden és csütörtökön 19 órától adja elő a Köteles utcában ex-terápia című mozgás-színházi előadását Fehér Ferenc rendezésében.

A Yogyakarta-i Művészeti Intézet által meghirdetett 'Jogja International Student Photography and Film Competiton 2023' címet viselő pályázaton öt marosvásárhelyi fotó-film-média szakos hallgató alkotása részesült elismerésben.

Nagy formátumú előadóművészekkel érkezik a december. Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művésszel, valamint Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művésszel is találkozhatnak az Aradi Kamaraszínház nézői. A Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig együtt hangolódunk a karácsonyra.

Tótékkal, Napraforgóval, Iráni konferenciával és számos vendégelőadással várja az év utolsó hónapjában közönségét, az esztendőt pedig a Chicagóval búcsúztatja a sepsiszentgyörgyi színház. 

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nézői közül többen is érdeklődtek a társulat korábbi években bemutatott, de még nem mindenki által látott előadásai iránt, ezért a színház vezetősége tervbe vette néhány ilyen produkció felújítását. Elsőként Örkény István Tóték című darabja kerül műsorra, melynek 2021 novemberében volt a bemutatója Bocsárdi László rendezésében.

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből Eötvös Péter írt Valuska címmel operát, amit 2023. december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A szerző az Operaház felkérésére írt, első magyar nyelvű tragikomikus groteszkjének főszerepeit Haja Zsolt, Miksch Adrienn, Szabóki Tünde és Hábetler András alakítják, az ősbemutató rendezője Varga Bence, vezényel Szennai Kálmán.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben idei művészettörténeti konferenciáján, a 170. évforduló alkalmából, a születésnapos Pákei Lajosról is megemlékeznek. A rendezvény november 24–26. között zajlik Kolozsváron, a részletes program a címre kattintva olvasható.

Nagyszabású ünnepség keretében adták át csütörtökön, november 23-án a felújított válaszúti kastélyt. A Bánffyak losonci ágához tartozó báró Bánffy Ádám (1847–1887) ízlését tükröző, külsejében neobarokk, belső kialakítását tekintve neoreneszánsz stílusú kastély felújítására 12 millió eurót áldozott a tulajdonos, a Kolozs megyei önkormányzat.

A marosvásárhelyi Ariel Színház szeretettel várja közönségét a Hókirálynő című, 5 éven felülieknek ajánlott gyerekelőadás bemutatójára december 2-án, szombaton 18:00 órától a Nyomda utca 4. szám alá.

Holnap-estek címmel két rendezvény zajlik november végén Nagyváradon. November 23-án, csütörtökön 18 órától Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban címmel beszélgetést tartanak a Szigligeti színház páholyelőcsarnokában. November 29-én, szerdán 18 órától Térey Jánosról Antal Balázs tart előadást, a Léda-házban.

Magyarországi és erdélyi egyházüldözés a hosszú hatvanas években címmel tudományos és pedagógiai programot bemutató estet tartanak, továbbá megnyitják a Küzdelem a lelkekért. Egyházi közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években (1958–1973) című kiállítást Kolozsváron, november 27-én, hétfőn 17,30 órától a ferences rendház refektóriumában. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem immár kilencedik alkalommal szervezi meg a Színházi Iskolák Találkozóját 2023. november 17–27. között. A nemzetközi eseményen 17 hazai és külföldi intézmény vesz részt.

A szimbolikus összegű belépődíj egy jótékony célt szolgál: a szervezők ezúttal a krónikus beteg gyermekeknek élményterápiás táborokat szervező Yuppi Tábormozgalom Egyesület támogatását tűzték ki célul.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy egy igazán különleges hangulatú zenés irodalmi estre hívja mindazokat, akik kikapcsolódásra vágynak 2023. november 23-án Háromszék fővárosában.