Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Az erdélyi városok jövője – nemzetközi urbanisztikai konferencia

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) The Future of Transylvanian Cities (Az erdélyi városok jövője) címmel szervez nemzetközi urbanisztikai konferenciát Kolozsváron. A 2023. november 16-án és 17-én zajló rendezvényre a különböző városfejlesztési témák legjobb helyi és nemzetközi (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Finnország, Kanada, Németország, Portugália, Spanyolország) szakértőit hívtuk meg azzal a céllal, hogy a felmerülő kérdésekre, Kolozsvár körülményeihez igazodva találjunk választ.

Az esemény lehetőséget biztosít a különböző ágazatok szakembereinek, közszereplőknek és minden érdeklődőnek a szabad eszmecserére. Az előadások, kerekasztal-beszélgetések négy panelben fognak lezajlani:

 • Fenntartható és inkluzív várostervezés
 • Kulturális és kreatív iparágak a városfejlesztésben
 • Gazdaságfejlesztés és digitális átalakulás a városi környezetben
 • Kolozsvári városkép

Jelen értesítésben nem csak az eseményre szeretnénk felhívni figyelmüket, hanem egyúttal felkínálnánk annak lehetőséget, hogy a konferencia nemzetközi meghívottjaival interjúkat készítsenek. Amennyiben szerkesztőségük érdekelt interjúkészítésben, kérem jelezzék egy válasz e-mailben, mi pedig összekötjük önöket az illető előadóval. Akárcsak a konferencia előadásai során, az interjúk esetében is az angol lehet a közös nyelv kérdező és alany között.

A konferencia programja:

1. nap - november 16., csütörtök:

9:00–10:00 - Regisztráció

10:00–10:30 - Megnyitó

10:30–11:10 - Dr. Robin Mazumder előadása

11:10–11:20 - Reflexió: Dr. Calum T. M. Nicholson

11:20–11:30 - Kávészünet

11:30–13:00 - Panelbeszélgetés: Fenntartható és inkluzív várostervezés

13:00–14:00 - Ebédszünet

14:00–15:30 - Panelbeszélgetés: Kulturális és kreatív iparágak a városfejlesztésben

15:30–15:40 - Záróbeszéd

 

2. nap - november 17., péntek:

10:00–11:00 - Regisztráció

11:00–12:30 - Panelbeszélgetés: Gazdasági fejlődés és digitális átalakulás a városi környezetben

12:30–13:30 - Ebédszünet

13:30–15:00 - Panelbeszélgetés: Kolozsvári városkép

15:00–15:30 - A konferencia zárása

 

Nemzetközi előadók:

 • Dr. Robin Mazumder, díjnyertes szakértő az idegtudomány és a technológia kapcsolata, valamint a városainkhoz való kötődés területén. Elismert véleményformáló és előadó, nemzetközileg keresett szakember a városfejlesztés és a jóllét kialakításának kérdésében. Jelenleg a Berlini Műszaki Egyetemen végzi posztdoktori kutatásait a kognitív idegtudományok területén, ahol a várostervezés pszichológiai hatásait tanulmányozza. Kutatását a Vanier Canada Graduate Scholarship, Kanada legrangosabb doktori ösztöndíja támogatja.
 • Prof. Dr. Yves Cabannes várostervező, emeritus professzor a fejlesztés és tervezés területén a Bartlett Development Planning Unit (UCL) fejlesztéstervezési tanszékének vezetője (2006-2015). Korábban a Harvard Egyetem Graduate School of Design városrendezési oktatója és az ENSZ Habitat/UNDP városrendezési programjának regionális koordinátora volt Latin-Amerikában és a Karib-térségben.
 • Dr. Izaskun Chinchilla építészmérnök, 2001-ben alapította meg lakás-, múzeum- és várostervezési projektekre összpontosító stúdióját. A gondoskodó város eszméjének szorgalmazója, amelynek feltételei a kompakt városfejlesztés és az egybefüggő tervezés, kialakítás. Ez azt jelentené, hogy minden szükséges szolgáltatás legyen közel, számos összekapcsolt közterület és gazdag biodiverzitás jellemezze a területet, és mindez a lakók egymással és a várossal való interakcióját segítse.
 • Yasha Young vezető menedzser és kurátor, 25 éves globális projektgyártási tapasztalattal rendelkezik (Humboldt Forum Berlin, MOMA Olaszország, MOCA, ENSZ, Németország Külügyminisztériuma, Sotheby's, Saatchi, Phillips, ART Cologne, Rothschild Collection, SONY Music, Levis, Nike, Patreon, Universal Music, Art Basel, Lollapalooza, SuperBloom, Goethe Institut, Berlin Biennale, NYC Fashion Week). Az URBAN NATION Berlin alapítója, koncepciójának kidolgozója és ügyvezető igazgatója (2013–2019). Az intézmény a világ első városi kortárs művészeti múzeuma, egyedülálló interdiszciplináris projekt, amely globális szinten több mint 450 művészt és projektet képvisel 54 országban.
 • Jaakko Blomberg szakterülete az új, közösségi alapú városi kultúra, a placemaking, az utcai művészet és a közös alkotás. A városi terek iránti szenvedélye azon a meggyőződésén alapul, hogy az emberek képesek és kötelesek megváltoztatni a városaikat, és hogy a fejlődés többféleképp elősegíthető. Mindig igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a meglévő erőforrásokból, a szürke falakat művészeti paravánokká alakítja, az üres tereken rendezvényeket, az utakon közösségi vacsorákat szervez. Minden projektje a fenntartható városi életmódot támogatja, és pozitív változást céloz meg. Vallja, hogy inkább bocsánatot, mint engedélyt kér céljai eléréséhez.
 • David Parrish kreatívipari szakértő és üzleti szaktanácsadó kreatív vállalkozások és kulturális ipari szervezetek számára. A kreatív iparágak vezetési tanácsadója, valamint a kreatív és digitális iparágakban működő vállalkozások és szervezetek vezetésének szakértője. Munkája nemzetközileg elismert, a világ több mint 60 országában dolgozott, Azerbajdzsántól Zimbabwéig.
 • Dr. Furu Árpád építőmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, néprajzkutató, a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének meghívott előadója. Több mint két évtizede tanulmányozza Erdély népi építészetét. Eddigi munkássága szorosan össze­fonódott Torockó építészeti örökségének feltárásával és védelmével. Műemlék­védelemmel és népi építészeti örökséggel kapcsolatos tudományos és ismeretterjesztő írásai mellett önálló kötetekben dolgozta fel Torockó, Kalotaszeg és Udvarhelyszék népi építészetét.
 • Kris Andreychuk Edmonton város adattudományi és kutatási csapatának vezetője, amely Kanada legjobb közszolgálati adattudományi programja.
 • Agnieszka Kolek, az MCC brüsszeli központjának kulturális kapcsolatokért felelős vezetője.
 • Arh. Eliza Yokina, a Cumulus Architecture Office vezető partnere, a De-a Arhitectura társalapítója.
 • Dr. Șerban Țigănaș, építészmérnök, a Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának dékánja.
 • Oláh Emese, jogász, Kolozsvár alpolgármestere.
 • Rarița Zbranca, az AltArt Alapítvány igazgatója és társalapítója, a Kolozsvári Kulturális Központ programigazgatója és az Ecsetgyár társalapítója.
 • Andra Tănase, Senior Green and Digital Strategist, Transilvania IT Cluster.
 • Dobre Nóra, HR- és kommunikációs szakember, a BBTE oktatója.
 • Andi Daiszler, kulturális menedzser, a Lights On Romania fesztivál létrehozója.

További információk:

 
az MCC kommunikációs csapata
Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Művelődés szerkesztősége áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kíván minden olvasójának, munkatársának és támogatójának.

„Idei díjazottunk abból a faluból jön, ahol az 1950-es évek mindössze két tanévét kivéve egy másik fajta önkény miatt soha nem volt, mert nem lehetett magyar nyelvű oktatás – intézményes keretek között legalábbis. És ahonnan idei díjazottunk mégis elindult. Előbb Csíkba, vissza ősei földjére – hogy ősei nyelvén tanuljon. S onnan fel, ide, Kolozsvárra – hogy esment ősei nyelvén tanuljon – tovább” – hangzott el a Művelődés folyóirat díjátadó gáláján, amelyet december 14-én Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban tartottak.

A folyóirat ismeretterjesztő, nagyobb lélegzetű írásaiból válogatott gyűjtemény akár remek karácsonyi ajándék is lehet, amelyet olvasóink most kedvezményes áron vásárolhatnak meg.

December 15–31. között a Hókirálynő című előadást játssza a marosvásárhelyi Ariel Színház. december 22-én pedig indul a Varázsdoboz című jubileumi beszélgetéssorozat.

December 16-án, szombaton 17 órakor kezdődik a Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon elnevezésű sorozat második rendezvénye nagyváradi Léda-házban. A beszélgetés címe: Megbontani a hallgatás falát. Az Ellenpontok nagyváradi szamizdat folyóirat története.

A kolozsvári Operettissimo együttes rendkívüli karácsonyi gálakoncertre várja a közönséget december 15-én, 18 órától a bágyoni kultúrotthonba. Az ünnepi hangulatot előidéző produkció a Zenei utazások Várfalván című projekt negyedik állomása. Az eseményen a legszebb musical- és operett-betétdalok mellett meghitt, karácsonyi énekek is felcsendülnek majd. 


December 15-én, pénteken este 6 órakor a nagyváradi Léda-házban Kovács Edward tart előadást Simon Balázs költő életútjáról és költői pályájának alakulásáról.

December 16-án, szombaton este 20 órakor az Aradi Kamaraszínház legújabb saját produkcióját láthatják az érdeklődők a Bábszínház termében. Az amerikai John Blondell úttörő rendezésében Shakespeare Hamletje egy avantgárd klasszikusként elevenedik meg a színpadon. Az előadás magyar, román és angol nyelven játszódik, magyar és román anyanyelvű színészekkel Aradról, Szegedről és Resicabányáról. Az előadás az Aradi Kamaraszínház, a Szegedi Pinceszínház és a resicabányai Nyugati Színház közös produkciója.

 

December 10-én, vasárnap 18.15-kor nyitják meg Kolozsváron a Klezmer hangok Erdélyben című kiállítást a Muzeonban, a Virgil Fulicea utca 3. szám alatt. A kiállítás interaktív lesz, és Beth Silver csellóművész élőzenét ad elő Max Eisikovits Máramarosból gyűjtött zsidó darabjai alapján.

 

Máté Istvánnak a Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent, Szolgálatban Kalotaszegen. Lelkipásztori életstratégiák és életpályák a Kalotaszegi Református Egyházmegyében című könyvét mutatják be december 8-án 19 órakor a kolozsvári Vallásszabadság Házában, a Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút) 14. szám alatt. A könyvet bemutatja: Kiss Dénes és Peti Lehel. A kötetbemutatót a Vallás és egyház a változó társadalomban című konferencia keretében tartják.

 

Ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a zabolai Mikes kastély, december 9-én, 10 és 17 óra között szeretettel várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral.

2023. dec. 12-én kedden 18 órakor, születésének 150. évfordulóján gróf Bánffy Miklósra emlékeznek dr. Gaal György irodalom- és művelődéstörténész Gróf Bánffy Miklós útja a politikától a művészetekig című, vetített képes előadásával. A rendezvényt az EME Napoca/Jókai u. 2–4. szám alatti székházának előadótermében tartják, az est házigazdája Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A téli ünnepek alkalmából színházi ajándékutalványokat kínál fel előadásai iránt érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A vásárlók ezúttal is kétszeri vagy négyszeri belépésre szóló ajándékutalványok közül választhatnak, de mindkét típusú utalványból prózai és zenés színházi előadásra szóló változat is kapható az előadások jegyárai függvényében. Érdeklődni, utalványokat vásárolni a sepsiszentgyörgyi Városi Szervezőirodában lehet.

 

Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás Budapesten december 9-én 18 órakor a Pesti Vigadóban. Köszöntőbeszédet mond Lánszki Gerő államtitkár, ünnepi beszédet mond Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora.